saentje_t

Was een bioscoop aan de Noorderkerkstraat in de Klauwershoek. De bioscoop had drie zalen: één met 300 plaatsen en twee met elk 94 plaatsen. Het complex verving in 1980 de gesloten Zaandamse bioscopen Flora, gevestigd op de hoek Vinkenstraat/Westzijde, en Apollo aan de Dam.

In december 2008 nam Egyptenaar Saad Ibrahim Khalil Selim het complex over van Metroprole Vastgoed Advies en Beheer uit Amsterdam. In 2009 fuseerde bioscoopconcern Minerva, waar 't Saentje onderdeel van was, met Pathé. In 't Saentje werkten dertien parttimers plus een bedrijfsleider en een operator. Zij konden worden herplaatst in de de nieuwe bioscoop Pathé aan de Hermitage in Zaandam. 't Saentje werd op 5 april 2010 gesloten.

Na een jaar leegstand werd het pand in juli 2011 door ongeveer dertig jongeren gekraakt. De krakers werden gedwongen te vertrekken na twee verloren rechtszaken. Zij verloren een rechtszaak tegen de FGH Bank waar de eigenaar een grote betalingsachterstand op de hypotheken had. De krakers verloren eveneens een rechtszaak tegen de Staat.

Het onroerend goed werd in 2012 op last van de FGH-bank en verschillende schuldeisers verkocht aan het Amsterdamse Astoria Vastgoed. In 2014 nam JFO Vastgoed uit Wijdewormer het pand over van Astoria. De bioscoop zou worden verbouwd tot wooncomplex met 36 appartementen en maisonnettes. In 2016 ging het volledige pand tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/saentje_t.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)