Beverwijk, 29 september 1944

Daniel Harry (Daan) Sanders werd in 1970 lid van de PvdA en belandde in de lokale politiek, wisselend als raadslid, fractievoorzitter van 1978 tot 1986 en wethouder van 1986 tot 1990.

Sanders kwam na een opleiding aan de Sociale Academie in dienst bij een bank. Een klein jaar later werd hij tot hoofd personeel bij een bedrijf te Zwanenburg benoemd en gelijktijdig docent aan de Sociale school van het NKV te Beverwijk. In mei 1976 aanvaardde hij de functie Hoofd Hulpverlening Stichting Gezinsverzorging in de IJmond.

In mei 1978 maakte hij deel uit van de gemeenteraad Zaanstad als fractievoorzitter van de PvdA. Voorts werd hij bestuurslid van de Stichting Centrum Onderwijsbegeleiding Zaanstreek (1978-1981). Toen hij in 1986 wethouder werd van Sociale Zaken, Volksgezondheid Coördinatie, werd hij tevens voorzitter der Raad van toezicht Stichting Ziekenhuis De Heel, Vice-voorzitter van de Stichting Verpleeghuizen en lid van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid, in 1990 werd Sanders niet herbenoemd als wethouder en werd weer gewoon raadslid waarna hij in 2006 een punt zette achter de lokale politiek.

Niettemin bleef de politiek een leidende rol in het het leven van Sanders spelen; in 2009 verscheen een notitie van zijn hand; Terug naar de basis. Een pleidooi om het grootste geluk te aanvaarden als beginsel voor de partij. In 2014 schotelde hij 'Het rode boekje van de PvdA' ter grootte van een A-4tje voor waarin wordt beschreven waar de partij voor zou moeten staan. Het congres omarmde het rode boekje waarin geluksfactoren worden omschreven inclusief essentiële partijbeginselen. Geluksformules die met enthousiast applaus werden begroet, maar niet voorkwamen in het verkiezingsprogramma ’Een verbonden samenleving’ van de PvdA. Sanders werd wel genoemd als inspirator maar zag met lede ogen toe dat de PvdA in 2017 een nooit eerder geleden verkiezingsnederlaag voor de kiezen kreeg.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/sanders.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)