Voormalige pluimveeslachterij te Oostzaan. De grondslag voor het bedrijf werd in 1963 gelegd door Klaas Schaft. De voormalige werknemer van slachter Rep ging voor zichzelf slachten in een pand aan het Zuideindeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZuideinde (Zuidend)

Het zuidelijk deel van de dorpsstraat van respectievelijk Koog aan de Zaan, Assendelft, Westzaan, Wormerveer en Oostzaan. De Zuiderhoofdstraat in Krommenie droeg voorheen ook de naam Zuidend. De Zaanstreek kent dus zes Zuideindes.
. Het bedrijf groeide geleidelijk. Midden jaren '70 werd het verplaatst naar de Kerkbuurtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKerkbuurt

Naam van verscheidene buurten, steeds bij de plaatselijke Nederlands hervormde kerk.

In de Zaanstreek waren kerkbuurten in Assendelft, Krommenie, Westzaan, Koog aan de Zaan en Oostzaan. In Westzaan en Oostzaan werd Kerkbuurt de officiële straatnaam. Verder komt de naam alleen voor in het spraakgebruik.
en werd het bedrijf een besloten vennootschap. Een paar jaar later waren er meer dan tien werknemers. Die werkten al niet meer met de hand, zoals Schaft begonnen was. De machines waar zij mee werkten werden begin jaren '80 vervangen door een computer-gestuurde lopende band.

Schaft leverde kuikens en kuikenproducten, alsmede in het (kerst-) seizoen kalkoenen. De afnemers kwamen voornamelijk uit Amsterdam, de rest van Noord-Holland en Gelderland. Er werd geleverd aan poeliers, marktkooplui, supermarkten, slagerijen en snijerijen. De 15 werknemers verwerkten per dag (vier dagen in de week) ongeveer 10.000 kuikens. Gemiddeld werd per maand 275 ton levend gewicht omgezet.

Het bedrijf kreeg moeilijkheden met het handhaven van de strenge EG-milieunormen. Het ging in 1989 failliet, toen het de investeringen voor verbetering niet kon opbrengen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/schaft.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)