shtandart

De Shtandart op volle zee. Bron Wimimedia Commons

De Shtandart is een replica van het fregat dat op bevel van Czaar Peterplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigCzaar Peter de Grote

Czaar Peter, Peter I Aleksejevitsj de Grote (1672-1725) Czaar sedert 1682 en 'alrussisch keizer` vanaf 1721 uit het Huis Romanov, die in 1697 een week in de Zaanstreek verbleef en nadien de streek enige malen kort bezocht. Rond verblijf en bezoeken, waarvan het belang altijd zwaar is overschat, hebben zich de nodige legendes gevormd. Het
I werd gebouwd als commandoschip van de Baltische Russische vloot. De bouw werd gestart door een kleine groep vrijwilligers onder leiding van Vladimir Martus. Het is geen exacte replica. Martus deelde het schip in in vijf compartimenten en is voorzien van moderne gemakken als wasmachies, een generator en moderne navigatie.

De Shtandart is een driemaster met een waterverplaatsing van de 220 ton. Het dek is 25,88 meter lang en totaal is het schip 34,5 meter lang. De breedte bedraagt 7 meter en de diepgang is 3,3 meter. Met windkracht haalt het schip een snelheid van van maximaal 8 knopen per uur. De replica is uitgerust met twee Volvo Penta motoren met een gezamenlijk vermogen van 560 Pk. Hierdoor bedraagt de topsnelheid 25 km/u (13 knopen/u)

Het oorspronkelijke aantal bemanningsleden in 1703 was tussen de 120 en 150, en de moderne bemanning bestaat uit 30 stagiaires en 10 officieren. Bovendeks is het schip historisch nauwkeurig nagebouwd, zoals het stuurwiel het roer, alle decoratieve gravures, het meubilair en alle masten, kanonnen, gangboorden en luiken. Benedendeks is het fregat volgens moderne normen ingericht.
De tewaterlating was op 4 september 1999 op de Petrovsky scheepswerf in St Petersburg. De eerste reis begon op 25 juni 2000 en was een herhalig van de reis die Czaar Peter maakte in 1697 en waarbij hij Zaandam aandeed.

De moderne Shtandart doet dienst als opleidingsschip voor stagiaires. Er zijn plannen om Zaandam als tweede thuishaven te maken.

Foto's Jan Lapère

Externe link:

Website van de Shtandart
Actuele positie van de Shtandart

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/shtandart.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/14 20:28
  • door jan