Wormerveer 8 mei 1889 - Amsterdam 4 oktober 1980

Frits Sicking, dirigent van Zaanlands Mannenkoor, klein mannenkoor De Zaankanters, Wormerveers Mannenkoor, de gemengde koren Johannes Verhulst te Krommenie en St. Caecilia te Wormerveer, en Toonkunstkoor en -orkest. De jaarlijkse uitvoering van Bach's Matthaüs Passion onder Sicking's leiding genoten grote faam.

Hij was in hoofdzaak autodidact. Zijn eerste lessen viool, piano en orgel kreeg hij van zijn vader Josephus Johannes Maria Sicking, (1863-1903) muziekleraar te Wormerveer, die echter reeds op veertigjarige leeftijd overleed. Daardoor nam de jonge Frits Sicking op veertienjarige leeftijd al de functie van organist-dirigent van de R.K. kerk te Wormerveer over. Aangezien het in die dagen bijzonder moeilijk was om als musicus een enigszins redelijk bestaan op te bouwen werd Sicking boekhouder bij Spekman's IJzerhandel te Wormerveer. In zijn vrije tijd dirigeerde hij vele amateurverenigingen in de Zaanstreek en het politie-mannenkoor Euterpe uit Amsterdam.

Bij de Amsterdamse musicus Hubert Cuijpers studeerde hij harmonie-leer en compositie. De vele uitvoeringen onder zijn leiding stonden op zeer hoog niveau en werden door kenners lovend beoordeeld. Mede door hem is het culturele gezicht van de Zaanstreek in de eerste helft van de twintigste eeuw voor een groot deel bepaald.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/sicking.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)