sint_jan

Wormerveer, 22 februari 1914 - Hardinxveld, 10 mei 1940

Zaankanter Jan Sint bevond zich als Rode Kruis-soldaat op 11 mei 1940 met vijftien collega’s op het 70-tons Rode Kruis-schip, binnenvaarder De Hoop, varend op de Merwede in de richting van Sliedrecht. Het schip liep op een magnetische mijn die explodeerde en zonk. Tien van de opvarenden, waaronder Jan Sint, overleefden het debacle niet.

In het Altena Nieuws van 1 april 1993 vraagt G.J.C.T. Hamel aandacht voor de ramp die plaats vond in de buurt van Werkendam. Het verzoek leidt tot een aantal reacties die elkaar op details soms tegenspreken. Lees voor meer details verder op de website Wilhelminasluis.

Jaren na deze ramp, in 2014, verschijnt in het blad van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam op pagina 31 het artikel Het ontplofte motorschip op de Merwede geschreven door Huib de Kok uit Hardinxveld. Hij beschrijft wat hij, fietsend op de dijk langs de Merwede, heeft gezien.

De gedenksteen van het Rode Kruis op de begraafplaats in Sliedrecht is opgericht ter nagedachtenis aan tien medewerkers van het Nederlandse Rode Kruis die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen. De namen van de tien slachtoffers luiden: Gerrit Aartsen, Ambrosius Josephus Bex, Jacob Bruinzeel, Marcus Klazes de Graaf, Jacob Groeneveld, Andries Hamel, Jan Hoek, Johannes Romijn, Jan Sint, Matheus Tak en Hendrik de Vries Danil.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/sint_jan.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)