Hellendoorn/Nijverdal, 22 december 1885 - Soest, 24 oktober 1971

Albertus Slager, burgemeester van Wormerveer tussen 1936 en 1950. Albert Slager werkte voor zijn benoeming als burgemeester van Wormerveer 28 jaar lang in Nederlands-Indië. Hij was hoofdambtenaar bij de Deli Spoorwegmaatschappij in Nederlands Indië en vóór zijn benoeming volontair ter secretarie van Abcoude-Baambrugge. Op 18 juli 1936 verwelkomde de Wormerveerse burgerij haar nieuwe magistraat, burgemeester A. Slager. Op initiatief van Wormerveer Vooruit vond een feestelijk onthaal plaats. Burgemeester Slager, die tot 1950 in Wormerveer domicileerde, maakte faam door zijn groot verantwoordelijkheidsgevoel en zakelijke zuinigheid, maar ook als man van de klok.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Slager één van de burgemeesters die zo lang mogelijk aanbleven, om de burgers zo goed mogelijk af te schermen. Mei 1944 werd van de burgemeesters verlangd, dat zij inwoners zouden aanwijzen, die moesten helpen Duitse verdedigingswerken bij de kust te maken. De burgervaders Slager van Wormerveer, Allan van Koog en Van Gelderen van Zaandijk vroegen commissaris Backer van de provincie NH in Haarlem van die opdracht ontheven te worden. Backer wees het verzoek als absurd van de hand. Slager deelde mee die opdracht niet te zullen uitvoeren, werd gearresteerd en naar kamp Amersfoort getransporteerd, maar kwam in juli vrij. Daarna dook hij onder. Slager werd vervangen door Piet de Vries, adjunct-directeur Sociale Zaken te Zaandam en NSB-burgemeester van Wormer. Twee dagen na de bevrijding werd Albertus Slager herbenoemd. Na de oorlog was hij ook enige tijd waarnemend burgemeester van Wormer.

Op 1 september 1950 werd Albertus Slager, op eigen verzoek, eervol ontslag verleend als burgemeester van de gemeente Wormerveer.­

Hij was Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/slager.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)