Amsterdam 28 juni 1939 - Amsterdam 23 oktober 2017

Jacob (Jaap) Spaans, organist, orgeldeskundige, musicoloog en priester studeerde Theologie en Muziekwetenschappen aan de universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Zijn specialisaties waren: Middeleeuwse Muziekwetenschap bij Prof. Dr. J. Smits van Waesberge Organologie bij Prof. Dr. M.A. Vente. Hij studeerde orgel bij Piet Rippen en Haite van der Schaaf. Van 1963-1973 was Jaap Spaans als organist verbonden aan de Oud-Katholieke kerk te Zaandam, en van 1969-1973 als cantor-organist van de Oud-Katholieke kathedraal te Haarlem.

Jaap Spaans was actief als orgelbouwkundig adviseur en secretaris van de Orgelraad van de Oud-Katholieke Kerk van Nederland. In de periode 1988-1989 deed hij een restauratiestage o.l.v. van Klaas Bolt. Spaans is districtsvoorzitter van het KNOV-district Utrecht en redactielid van de encyclopedie Het historische orgel in Nederland.

Spaans verzamelde toetsinstrumenten. Met name meer dan twintig (drukwind)harmoniums, huispijporgels en klavecimbels maakten deel uit van zijn collectie. Als kunstliefhebber en -kenner zette hij zich ook in voor het behoud van kerk- en religieuze kunst.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/spaans_jaap.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)