Zaandijk, 15 februari 1910 - Alkmaar, 7 oktober 2004

Dirigent, zoon van Jan Steijnplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSteijn, Jan

(1883-1939)

In het eerste kwart van de 20e eeuw dirigent van harmonie 'Apollo' te Zaandijk. In het dagelijks leven dreef hij een muziekhandel in Zaandijk. later in Zaandam. Hij werd in 1907 dirigent van Apollo en bleef dat tot 1922. Binnen enkele jaren wist hij het orkest van de laagste. derde afdeling te voeren naar de afdeling 'Uitmuntendheid`_ waarin vele ere- en eerste prijzen werden behaald. Steijn werd in de Zaanse muziekwereld tot de 'grote vier` gerekend (de dirigenten Albe…
Willem Steijn ontving zijn instrumentale opleiding voor piano bij mw. P.W. Klerk, voor klarinet bij Piet Swager, klarinettist van het Concertgebouworkest, en cello bij zijn vriend Philip S. Vlessing. De opleiding tot koor-orkestdirigent ontving hij bij Marinus C. van de Roovaart en bij dr. Rudolf Mengelberg.

Jarenlang was hij vaste dirigent van enkele gerenommeerde harmonie-orkesten in de Zaanstreek, o.a. de Arbeiders Muziekvereniging Voorwaarts te Zaandam, Zaanlands Kapel te Koog, Verkade-harmonie te Zaandam, Apollo te Zaandijk en Ons Genoegen te Wormerveer. Buiten de Zaanstreek dirigeerde hij de Koninklijke Amsterdamse Postharmonie en de Hoogovens Harmonie te Beverwijk. Met al deze verenigingen boekte hij vele successen op concoursen en festivals.

Zo won hij 17 maal de wisselvlag van de Algemene Nederlandse Unie van Muziekverenigingen (ANUM), elf keer met Apollo uit Zaandijk en zes maal met de Hoogovensharmonie. Als gastdirigent leidde hij ook diverse professionele orkesten zoals de Haarlemse Orkestvereniging, het Gelders orkest en het Limburgs Symfonie-orkest. Een tijdlang was hij vaste eerste dirigent van het Frysk Orkest te Leeuwarden. Als gastdirigent leidde hij ook de Koninklijke Militaire Kapel en de Marinierskapel. Vanaf 1939 was Steijn een veel gevraagd en gewaardeerd jurylid bij de landelijke Federaties van Muziekgezelschappen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/steijn2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)