Utrecht, 21 augustus 1909 - Berlijn-Tegel, 4 juni 1943

Jacobus Cornelis Thomas 1909-1943

Jacobus Cornelis Thomas was van beroep hotelhouder en eigenaar van De Nieuwe Sociëteit in Wormerveer. Vlak na de bezetting trad hij toe als lid van de illegale Stijkelgroep. Hij werd na verraad al vroeg in de oorlog gevangen gezet in het Oranjehotel van 5 mei 1941 tot 1 maart 1942 in de cellen 523, 339 en 767. Een celgenoot tekende uit de mond van Dick de Vries op dat ‘hij gedurende zes maanden tezamen met Hendrik Ero en Jacobus C. Thomas de twaalf Engelsen die dichtbij Van Hinte te Wormer verstopt waren en van daaruit spionage en sabotage pleegden, had verzorgd en onderhouden’.

Jacobus C. Thomas werd na een lang verblijf in Berlijn op 4 juni 1943 te Tegel met 31 lotgenoten van de Stijkelgroep gefusilleerd.

Uit Berlijn werd begin juni 1947 bericht ontvangen, dat de stoffelijke overschotten van de 32 personen die op 4 juni 1943 te Tegel bij Berlijn werden gefusilleerd, binnen enkele weken in Nederland konden worden verwacht. De namen van hen, die op genoemde datum sneuvelden, zijn: Bartholomeus H. Bloembergen, Jacobus A. Lotgering, luit.-kolonel Jean P. Bolten, C. J. M. van der Marel, Barend Davidson, J. Naber, Cornelis Drupsteen, Jan Neuteboom, Hendrik Ero, Arie van der Plas, Rudolf E. Gostelie, Willem van der Plas, Jan Groot, Pieter A. Smit, luitenant Cornelis J. Gude, Hendrik G. Stoppendaal, generaal majoor Hendrik D. S. Hasselman, drs. A. J. Stijkel, Jan F. Helmers, Jacobus C. Thomas, Willem A. Helmers, Dick de Vries, mr. M. Hes, Johan J. F. de Vries, Maarten Hoek, Johannes G. Vrolijk, Evert Honig, Willem Wagenaar Jr., Pieter H. de Jong, Luitenant Cornelis J. L. Wolzak, Pieter de Koning, Hermanis P. C. Zanen.

De lichamen werden bijgezet in een eregraf op Westduin (Ockenburg). Van de Stijkelgroep kwamen nog 11 personen in concentratiekampen, gevangenissen of op andere, vaak onbekende wijze om het leven. Slechts vier personen van de groep keerden, na veel ontberingen, naar Nederland terug.

Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.
3. 4.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/thomas1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)