Handel en productiebedrijf in schuur-, slijp- en polijstartikelen te Westzaan. De eerste vermelding van het bedrijf dateert van 1620. Uit dat jaar bezit het bedrijf een kasboek en een aantal facturen van Gerrit Tip, die zich bezig hield met de handel in granen en oliën en deze met eigen schuiten naar de duinstreek vervoerde. Mogelijk is het bedrijf nog ouder; dit is niet te achterhalen in verband met de verwoesting van Westzaan door de Spanjaarden. Rond 1750 beschikte het bedrijf over drie molens, die graan- en olieproducten leverden: De Roggebloemplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigRoggebloem, de (Westzaan)

De Roggebloem, oliemolen te Westzaan, de Windbrief werd gegeven in juni 1695, rijkelijk laat want de eerste vermelding dateert uit 1694. Hij heeft gestaan aan en ten zuiden van de Roggebloemsloot, halverwege tussen de huizen en de Gouw, en werd op 6 mei 1898, na een aantal jaren als doppenmolen in bedrijf te zijn geweest, door brand verwoest. In zijn schuren werd het bedrijf met behulp van een elektromotor voortgezet; deze malerij werd in juni 1942 door brand verwoest.
, De Jonge Dolfijnplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDolfijn, de Jonge

Papiermolen en later pelmolen te Westzaan, ook de koperen Berg genoemd. De windbrief werd gegeven in maart 1695. Hij werd voor 1819 tot pelmolen omgebouwd. Hij heeft gestaan nabij en ten westen van de Gouw, achter het Koperbergspad, en werd in 1900 afgebroken en vervoerd naar Joure, waar hij als korenmolen werd herbouwd.
en Het Prinsenhofplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPrinsenhof, de

Pelmolen en later doppenmolen te Westzaan.

De windbrief werd gegeven in februari 1722. In 1899 werd hij ingericht als doppenmolen. Hij staat aan en ten zuiden van de Weelsloot, en is de enige pelmolen die in de Zaanstreek is overgebleven.
.

In deze periode werd overgeschakeld op de vervaardiging van Patentolieplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPatentolie

In de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw voor verlichting gebruikte geraffineerde olie. In de Zaanstreek, waar men vertrouwd was met de olieslagerij, is door verscheidene bedrijven patentolie geproduceerd. Een van de fabrikanten was Ericus Gerardus
voor de binnen- en buitenlandse markt. Voor deze gezuiverde patentolie werd in 1866 een oorkonde verleend, die in het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt werd uitgereikt. Later handelde de firma Tip in smeeroliën voor stoommachines. In 1920 werd het bedrijf, na het overlijden van eigenaar Cornelis Tip, door zijn weduwe voortgezet onder de thans nog gevoerde naam Firma De Weduwe Willem Tip.

Na de Tweede Wereldoorlog onderging het bedrijf een grote verandering onder leiding van C. Tip, de zoon van de weduwe Tip. Deze begon met de import van en de handel in schuurmaterialen in de vorm van rollen, vellen, schijven en eindloze banden, alsmede staalwol en metalen schuurmaterialen. Dit leidde in 1990 tot een assortiment van zo'n 5600 verschillende schuur-, slijp en polijstartikelen, die aan detaillisten en aan de groothandel werden geleverd. Daarnaast bestaat binnen het bedrijf Tip Oppervlakte Technieken met in- en verkoop van stofloze straalapparatuur en een Tip Verhuurafdeling voor de verhuur van luchtcompressors en dergelijke.

Het bedrijf ontwikkelde een eigen machine, gericht op het reinigen van ramen in plantenkassen. In 1981 verhuisde de firma naar een pand aan het Zuideinde, waar men de beschikking kreeg over een ruimte van 900 vierkante meter.

In 1999 kwam een samenwerking met Sorel tot stand vanwege de verschillende assortimenten die elkaar naadloos aanvulden. Vanaf dat moment werd onder de naam STS Supplies een compleet assortiment vaste én flexibele schuur-, slijp-, borstel-, frees- en polijstmaterialen aangeboden, aangevuld met machines, drijfwerk, professioneel gereedschap, veiligheidsartikelen en werkkleding.

Medio 2005 werd STS Supplies overgenomen door Slijpservice West/Total Tools dat deel uitmaakt van Vis Groep. Sinds 2008 is het bedrijf gevestigd in een nieuw pand op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/tip1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)