Handel en productiebedrijf in schuur-, slijp- en polijstartikelen te Westzaan. De eerste vermelding van het bedrijf dateert van 1620. Uit dat jaar bezit het bedrijf een kasboek en een aantal facturen van Gerrit Tip, die zich bezig hield met de handel in granen en oliën en deze met eigen schuiten naar de duinstreek vervoerde. Mogelijk is het bedrijf nog ouder; dit is niet te achterhalen in verband met de verwoesting van Westzaan door de Spanjaarden. Rond 1750 beschikte het bedrijf over drie molens, die graan- en olieproducten leverden: De Roggebloem, De Jonge Dolfijn en Het Prinsenhof.

In deze periode werd overgeschakeld op de vervaardiging van Patentolie voor de binnen- en buitenlandse markt. Voor deze gezuiverde patentolie werd in 1866 een oorkonde verleend, die in het Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt werd uitgereikt. Later handelde de firma Tip in smeeroliën voor stoommachines. In 1920 werd het bedrijf, na het overlijden van eigenaar Cornelis Tip, door zijn weduwe voortgezet onder de thans nog gevoerde naam Firma De Weduwe Willem Tip.

Na de Tweede Wereldoorlog onderging het bedrijf een grote verandering onder leiding van C. Tip, de zoon van de weduwe Tip. Deze begon met de import van en de handel in schuurmaterialen in de vorm van rollen, vellen, schijven en eindloze banden, alsmede staalwol en metalen schuurmaterialen. Dit leidde in 1990 tot een assortiment van zo'n 5600 verschillende schuur-, slijp en polijstartikelen, die aan detaillisten en aan de groothandel werden geleverd. Daarnaast bestaat binnen het bedrijf Tip Oppervlakte Technieken met in- en verkoop van stofloze straalapparatuur en een Tip Verhuurafdeling voor de verhuur van luchtcompressors en dergelijke.

Het bedrijf ontwikkelde een eigen machine, gericht op het reinigen van ramen in plantenkassen. In 1981 verhuisde de firma naar een pand aan het Zuideinde, waar men de beschikking kreeg over een ruimte van 900 vierkante meter.

In 1999 kwam een samenwerking met Sorel tot stand vanwege de verschillende assortimenten die elkaar naadloos aanvulden. Vanaf dat moment werd onder de naam STS Supplies een compleet assortiment vaste én flexibele schuur-, slijp-, borstel-, frees- en polijstmaterialen aangeboden, aangevuld met machines, drijfwerk, professioneel gereedschap, veiligheidsartikelen en werkkleding.

Medio 2005 werd STS Supplies overgenomen door Slijpservice West/Total Tools dat deel uitmaakt van Vis Groep. Sinds 2008 is het bedrijf gevestigd in een nieuw pand op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/tip1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)