triathlon

Duursport, in de Zaanstreek sinds het einde van 1986 in georganiseerd verband beoefend. De triathlon wordt beschouwd als een van de zwaarste sporten. Achtereenvolgens moet 3,8 kilometer worden gezwommen, 180 kilometer gefietst en 42 kilometer en 195 meter worden gelopen.

In de Zaanstreek zijn alleen kwart-triathlons en mini-triathlons georganiseerd. Eind 1986 kwam een groep van twaalf Oostzaners, onder leiding van twee sportleraren, bijeen om gezamenlijk duursporten te beoefenen. Naast de triathlon-sporten waren dat ook kanoën, schaatsen en langlaufen.

In maart 1987 werd de Meerkamp Ploeg Oostzaan (MPO) opgericht. De groep breidde zich uit tot circa 30 leden. In 1989, toen de triathlontakken steeds belangrijker waren geworden, werd de naam gewijzigd in Triathlonclub Zaanstreek (TCZ).

Binnen de MPO bedreef onder meer Oostknollendammer Pim van den Bos de triathlon. Hij klom op naar de nationale top en werd in 1988 opgenomen in het nationale team (een vijftal). In 1989 werd Van den Bos semi-professional. Jisper Ber Heijn was een van 's lands beste veteranen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/triathlon.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)