Leiden, 24 februari 1890 – Velp, 4 maart 1972

Nicolaas Vijlbrief in 1931

Burgemeester van Westzaanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaan

Westzaan was van 1811 tot 1974 een zelfstandige gemeente, daarna de naar inwonertal kleinste deelgemeente van Zaanstad. Westzaan was het hoofddorp van de eerdere Banne van Westzaan als zodanig een van de oudere nederzettingen in de streek en zelfs het moederdorp van de westelijk aan de Zaan gelegen, later tot Zaanstad verenigde gemeenten (West-)Zaandam, Koog, Zaandijk en Wormerveer.
van 1951 tot 1955. Nicolaas Vijlbrief verbleef van 1914 tot 1924 in Nederlands-Indië, waar hij onder meer onderwijzer LO en MULO en vakbondsbestuurder was, mede-oprichter en directielid was van de nv Handelsdrukkerij de Indische Courant. Als gewezen redacteur-commissaris van de Suikerbond schreef hij in 1923 een artikelen-reeks over het Gewijzigd Ontwerp Burgerlijk Wetboek in verband met een wettelijk geregelde arbeidsovereenkomst, verschenen in een aparte bundel uitgegeven door de Suikerbond.

In een artikel in Het Volk hekelt Vijlbrief de praktijken van die werkgevers, die door middel van een propagandist van een politieke partij de opperste hoofden van de Inlandse bevolking beïnvloedden waardoor de ergste corruptie en de meest geraffineerde onderdrukking van de vrije meningsuiting van de bevolking werd veroorzaakt.

Na zijn terugkeer naar Nederland was hij onder meer chef-redacteur van het Rotterdams sociaal-democratische dagblad 'Voorwaarts' en redacteur van 'De Ambtenaar'. Hij werd in januari 1927 gekozen tot bezoldigd lid van het hoofdbestuur van de Nederlandse Ambtenaarsbond. In 1937 kwam hij voor de SDAP in de Eerste Kamer.

Van 5 mei 1942 tot 19 april 1943 werd hij door de Duitsers als gijzelaar vastgehouden in St. Michielsgestel. In juni, september en oktober 1940 namen de nazi's een groot aantal vooraanstaande Nederlanders gevangen. Hun gijzeling was een reactie op de gevangenneming van Duitsers in Nederlands-Indië. De door de nazi's opgepakte mensen werden daarom de Indische gijzelaars genoemd. Zij werden uiteindelijk in kamp Sint-Michielsgestel geïnterneerd. Eerst verbleven zij in een concentratiekamp in Schoorl, later in een aparte sectie van het concentratiekamp Buchenwald in Duitsland en vandaar werden ze overgebracht naar het Groot-Seminarie in Haaren, Brabant. Pas in mei 1942 werden zij toegevoegd aan ongeveer 460 Nederlanders die op 4 mei 1942, gevangengenomen werden en geïnterneerd in Klein Seminarie Beekvliet in St. Michielsgestel. De Indische gijzelaars werden nooit beschouwd als sabotagegijzelaars, die met hun leven borg stonden voor anti-Duitse daden bedreven door de Nederlandse ondergrondse. Begin 1943 werden de Indische gijzelaars overgeplaatst naar de Ruwenberg, op loopafstand van St Michielsgestel, waar ze veel meer vrijheden kregen dan de gijzelaars die achterbleven in St Michielsgestel.

Na de oorlog was Vijlbrief PvdA-wethouder Onderwijs van Voorburg en de eerste voorzitter van de door fusie tot stand gekomen Algemene Bond van Ambtenaren. In 1951 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Westzaan.

Na zijn pensionering in 1955 vertrok hij naar Arnhem. Vijlbrief was Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vijlbrief.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)