Badhoevedorp, 15 juli 1937 - Zaandijk, 25 maart 2019

Zaandijker Jan Louis (Loek) Vlaanderen, bestuurslid van Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ), de Zaanse afdeling van de Fietsersbond, Milieufederatie Noord-Holland en Kalverpolder, hield zich intensief met bomen bezig nadat hij gepensioneerd raakte. Tijdens wandelingen wees zijn vader hem vaak op de aanwezigheid van een broedende eend of een uil in een boom. Zijn moeder wist dan altijd wat voor boom het was. Zij had het weer van haar vader die de tuinen bij paleis Soestdijk, net als zijn vader voor hem, verzorgde.

Bomenkenner Loek Vlaanderen fotografeerde alle bomen in de Zaanstreek en stuitte op excentrieke exemplaren. Zijn foto's werden gebundeld in het boek 'Kijken naar bomen, in de Zaanstreek' waarvan burgemeester Peter Tange van Wormerland op 6 mei 2010 het eerste exemplaar in ontvangst nam. ,,Wie een boom plant heeft vertrouwen in de toekomst en in de komende generaties'', zei Loek Vlaanderen voor hij in het voormalige gemeentehuis van Zaandijk het eerste exemplaar overhandigde aan Tange. Vlaanderen is één van de auteurs van het boek. De andere twee zijn Ank Veenis en Fred Roovers. Samen inventariseerden zij de boomsoorten in de Zaanstreek en beschreven ze in het boek. Riet Deerenberg maakte tekeningen.

In 2013 maakte Vlaanderen zich zorgen over de onkruidbestrijding. In Zaanstad gebeurde dat met chemische middelen. Vlaanderen zag dat liever op een andere manier. In datzelfde jaar werd hij met een lintje onderscheiden.

Hij plaatste in 2015 een bordje met uitleg bij de vaantjesboom in de Heemtuin van het Burgemeester In 't Veldpark. Een soortgelijke boom stond in het plantsoen bij de Luiksestraat, maar werd door de groenvoorziening per ongeluk omgezaagd. De boom, afkomstig uit China, stond op de lijst met bijzondere bomensoorten in Zaanstad die hij in opdracht van de gemeente samenstelde.

Lees ook Wie een boom plant, heeft vertrouwen in de toekomst door Koos Reitsma

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vlaanderen_loek.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)