Zaandam, 27 februari 1912 - Den Haag, 11 mei 1940

Bernardus (Ben) Vrolijk werd als dienstplichtige in 1933 opgeleid tot vliegtuigmaker 2e klas bij de Marine Luchtvaartdienst. Tijdens de mobilisatie in 1939 werd hij opgeroepen bij de 2e Luchtvaart Afdeling van het Veldleger als soldaat vliegtuigmaker. Hij was speciaal belast met onderhoud aan Douglas 8A-3N vliegtuigen. Hij was als grondwerktuigkundige werkzaam bij militair onderdeel 3-V-2 van het luchtverdedigingsregiment ter hoogte van vliegveld Ypenburg.

Op 10 mei 1940 voerde de Duitse luchtmacht een bombardement uit om de luchthaven te veroveren. Ben vluchtte met collega’s weg uit de hangar waar onderhoud aan de vliegtuigen werd gepleegd. Loopgraven in de buurt gaven geen dekking tegen de granaatscherven en Ben Vrolijk raakte zwaar gewond. De volgende dag overleed hij in het rode kruisziekenhuis in Den Haag.

In de mobilisatietijd stierf hij met 167 andere militairen bij de Slag om Den Haag, één van de drie successen in die dagen. De Duitsers werden in feite verslagen bij Den Haag maar kwamen op 14 mei terug om wraak te nemen met het bombardement op Rotterdam.

Atletiek

Ben was een sportieve en avontuurlijke man die veel medailles bij de Zaanse atletiekclub Lycurgus won. Hij was lang recordhouder bij het hoogspringen. Hij huwde Hendrika Maria Keijzer in 1936, die hem zoon Frans schonk. Ben volgde verschillende opleidingen in onder andere houtbewerken. Zijn vader was timmerman. Hij richtte zich vooral op grondwerktuigkundig werk, maar vond vliegen ook prachtig.

Hij werd begraven op het Militair Erehof aan de Kerkhoflaan te Den Haag. Daar wordt jaarlijks een herdenking gehouden op 10 mei. Ben Vrolijk's naam prijkt op drie monumenten; het monument Assendelft bij de Kerk, op een gedenksteen op het Haagse kerkhof en op vliegbasis Soesterberg waar hij herdacht wordt als één van de 75 mei-vliegers. In de oorlog overleden piloten en werktuigbouwkundig personeel worden daar geëerd. Over deze groep en hun lotgevallen op Ypenburg zijn boeken geschreven door onder andere Bongers en Peter Gerritse.

Bron: o. a. Frans Vrolijk, zoon van Ben Vrolijk, geboren in november 1938.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vrolijk_ben.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)