Fabriek van voeg- en beglazingskitten te Wormer. Het bedrijf werd gestart in 1932 door Willem Wakker (1902-1989), die aan de Enge Wormerringdijk onder de naam Wakkers Verfindustrie nv begon met de productie van verven, vernissen, lakken, stopverven en welpasta's. In de oorlogsperiode werd door het ontbreken van de nodige halffabricaten overgeschakeld op de productie van behangverf op basis van houtvezels, afkomstig van een houtmalerij van een broer van Wakker. In 1955 werd zoon ing. Antoni Dirk Wakker in de directie opgenomen.

In 1971 staakte het bedrijf de verfproductie en specialiseerde men zich in het vervaardigen van vooral voeg- en beglazingskitten, zoals siliconen-, polysulfide- en butyleenkitten. De naam werd gewijzigd in Wakker Kitchemie, de juridische vorm werd bv.

In 1989 werd het bedrijf overgenomen door Den Braven Sealants uit Oosterhout en sindsdien fungeert het, met behoud van eigen naam, als dochteronderneming. De productie bestaat thans voornamelijk uit elastische afdichtingskitten. Wakker richt zich in hoofdzaak op de Nederlandse markt en fungeert ook als toeleveringsbedrijf voor bedrijven, die het uit Wormer afkomstige product exporteren. Een jaar na het overlijden van zijn vader overleed Antoni Dirk Wakker in 1990. Bij Wakker Kitchemie waren in 1991 ongeveer 10 personen werkzaam. Het bedrijf Den Braven is volgens hun website sinds 2016 onderdeel van de Bostik/Arkema groep.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/wakker.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/09/05 14:18
  • door jan2