De watertoren in 2019. Foto: Jan Lapère

De Watertoren van Assendelft is gebouwd in 1886 om de Zaanstreek van helder stromend water te voorzien. De hoogte was toen 31,4 meter met een reservoir van 540 m³. De architect was D. de Leeuw. In 1922 is de toren verhoogd naar ruim 41,85 meter. Op de torenschacht is toen een hoogreservoir aangebracht van gewapend beton met een inhoud van 1200 m³.

De toren heeft tot 1974 dienst gedaan en kwam in particuliere handen. De toren is de oudste bewaard gebleven watertoren in Noord-Holland en heeft sinds 1986 monumentale bescherming.

Het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN) bood de toren in 1983 te koop aan. De vraagprijs was f 250.000. Gedurende 20 jaar wisselde de toren veelvuldig van eigeneaar en waren er verschillende plannen voor hergebruik.

Zie ook: Waterleidingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaterleiding

Algehele benaming van het geheel van stelsels van buizen, installaties en reinigingssystemen ten behoeve van een hygiënische en uit het oogpunt van preventieve gezondheidszorg verantwoorde waterverschaffing aan bevolking en industrie. De noodzaak om tot een dergelijke watervoorziening te komen werd vooral ingezien bij leden van de medische stand vanaf rond 1850. Overheidsmaatregelen werden bepleit, daar men inzag dat vele elementen van het natuurlijke en sociale leefmilieu, zoals a…

Externe links:

Zaans Industrieel Erfgoed: Overzicht van de strijd rond watertoren.
Website Restaurant in de Watertoren
Website verhuur van kantoren

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/watertoren_assendelft.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)