weer_en_sterrenkundige_kring_zaanstreek

Affiche van een van de lezingen van de WSKZ. Bron: website van de vereniging

De Weer-en Sterrenkundige Kring Zaanstreek is in 1967 opgericht om astronomische, kosmologische en weerkundige onderwerpen voor een breed publiek toegankelijk te maken. De vereniging is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer-en Sterrenkunde.

De vereniging organiseert acht keer per jaar een lezing in Volkssterrenwacht Vesta in Oostzaan. Op deze avonden stellen beroepsastronomen, weerkundigen en andere wetenschappers de leden op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten. In het seizoen 2017-2018 werden ondermeer lezingen gegeven door Freek Roelofs Msc. over de Event Horizon Telescope die vanwege de foto van het zwarte gat wereldberoemd werd en Prof. dr. Michiel Hogerheijde over de ALMA telescoop1) die het ontstaan van planeten bestudeert.
Naast astronomische onderwerpen komen ook kosmologische onderwerpen aan bod zoals de lezing van prof. dr. John Heise met als titel “Multiversum: is ons Universum er een uit vele?”.
In april 2018 was er een lezing van Rob Groenland MSc van het KNMI over “Het geheim achter El Niño en La Niña”

De lezingen gaan vaak diep op het onderwerp in, maar voor het volgen van de lezingen is geen kennis van de wiskunde vereist. Wel wordt voor het kunnen volgen van de voordrachten een basiskennis astronomie of weerkunde gevraagd.

In 2019 was de (interim)voorzitter Jan Voet. Secretaris is Jan de Jong. Jan de Jong werd in 2018 door burgemeester Tange van Wormerland Koninklijk onderscheiden voor zijn jarenlange inspanningen voor de vereniging.

Externe link

Website van de vereniging Weer en Sterrekundige Kring Zaanstreek


  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/weer_en_sterrenkundige_kring_zaanstreek.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)