weeteling_albertha_bep_weeteling

Zaandam 28 december 1946

Bep Weeteling tweevoudig deelnemer rug- en de vrije slag, op de Olympische Spelen van 1964 en 1968

Albertha (Bep) Weeteling, topzwemster op de rug- en de vrije slag, nam twee maal deel aan de Olympische Spelen, Tokio in 1964 gevolgd door Mexico-Stad in 1968.

Bep Weeteling behoorde tot de drie Nereus-Zaankanters, geselecteerd om voor de Nederlandse Olympische zwemploeg in Tokio uit te komen. Zij, broer Jan Weeteling (23) op de rugslag, en Toos Beumer (17) bereikten de verkiezing onder vrijwel unieke omstandigheden: in de Zaanstreek bevond zich geen open zwembad, het drietal trainde in het kleine overbezette Sportfondsenbad in Zaandam tussen het gekrioel van schoolkinderen. Hun vereniging Nereus verliet het open bad van Wormerveer omdat het Zaanwater te vuil was geworden.

De wilskracht van het drietal was groot, het overwon alle handicaps. HBS-leerlinge Bep was voor haar verkiezing een onbekende zwemster, niet opgenomen in de selectieploeg. Bij de Nederlandse zwemkampioenschappen 1964, eerder in Den Haag gehouden, kwam zij plots op het eerste plan; in de finale 100 meter vrije slag werd zij vierde. Het trio vernam hun selectie via de radio. Omdat een trainer niet voorhanden was nam broer Jan waar. De winter werd overdag lopend en turnend doorgebracht op het KFC-terrein, 's avonds bracht Bep thuis door op zolder in een hokje waar zij sliep en met gewichten zwaaide.

Behalve Bep en Toos maakten ook Erica Terpstra, Winnie van Weerdenburg en Pauline van der Wildt deel van de 4 x 100-meterploeg uit.

Eenmaal in Tokio liep de 100 meter rugslag uit op een deceptie; Bep eindigde als 24ste terwijl ook de overige Nederlandse deelneemsters de limiet voor de finales niet wisten te behalen. De series 400 meter vrije slag werden gedomineerd door de Amerikanen. Bep Weeteling strandde met haar collega´s in de ochtendseries.

In 1968 werd zij op de 100 meter rugslag opnieuw 24ste, op de 200 meter rugslag elfde en de 4×100 meter vrije slag negende.

Op de Universiade, de Olympische Spelen voor studenten viel zij in 1965 wél in de prijzen. In Boedapest veroverde zij twee zilveren medailles, op de 400 vrij en de 100 rug. Broer Jan Weeteling maakte tevens deel uit van de olympische zwemploeg van Tokio 1964.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/weeteling_albertha_bep_weeteling.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)