Zaandam, 29 augustus 1949

Zelden bofte een voetbalvereniging zó met een aankoop toen Heerenveen in 1970 de Zaandammer en Ajacied John van Wensveen aantrok. De als zesjarige bij Zaanlandiaplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigzvv Zaanlandia

Voetbalvereniging Zaanlandia werd opgericht op 1 april 1912 als voetbalvereniging op het Blauwe Zand, gevolgd door een veld in de buurt van de Veeringstraat en sinds 1953 op het Sportpark Oostzijderveld.

In Westzaandam werd in 1912 in de Parkstraatbuurt SVK, de voorloper van Zaanlandia, opgericht. Achttien jongens uit het arbeidersmilieu konden op een grindveldje gaan spelen. Sommigen moesten daarvoor hun lidmaatschap van de duivenvereniging opzeggen, omdat ze uit financieel oog…
opgegroeide en gevormde voetballer trok op 16-jarige leeftijd naar Ajax waar hij deel van de betaalde jeugdselectie uitmaakte. Toch bleek het een behoorlijke gok van Heerenveen, niemand daar zag de bewoner van Kogerveld ooit spelen. Heerenveen toonde geen spijt te hebben van die gok, de Zaanse gemeenteambtenaar bleek weldra de meest begaafde speler van het team te zijn.

Als typische leerling van de Ajaxschool demonstreerde de linksachter zoveel pure klasse in zijn spel dat hij binnen korte tijd kon uitgroeien tot één van de opvallendste voetballers in de eerste divisie. Het was dan ook de vraag of Van Wensveen een blijvertje was voor de Friese club, want volgens sommige kenners was hij eigenlijk te goed voor die eerste divisie. Toch bleef Van Wensveen de Friese voetbalclub, waar hij onder meer met Kees Kist speelde tot en met 1976 trouw. Lees verder in het Dagblad van het Noorden uit 19 november 1971.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/wensveen_john_van.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)