westzaanse_digitale_beeldbank

Logo van de beeldbank. Bron: Westzaanse Digitale Beeldbank

In 1999 ontstaan als het digitale beeldarchief van Dorpsblad “de Wessaner”. Dit is nog terug te zien in het logo van de Beeldbank. Initiatiefnemers uit de beginperiode zijn J. de Boer en R. de Jong. Nadat ook de Wessaners het een goed idee vonden hun beelden aan de Beeldbank te doneren, is er een stichting opgericht.

Op 27 september 2001 werd de akte van oprichting ondertekend door R. de Jong (voorzitter), M. Hos (penningmeester) en R. Bloemberg (secretaris) van de stichting Westzaanse Digitale Beeldbank. Het doel van deze stichting is om beelden van Westzaan te verzamelen en te digitaliseren. De beelden worden verkregen door schenkingen van de zogenoemde beelddonateurs. Na digitalisering worden de oorspronkelijke beelden weer teruggegeven aan de eigenaren.
Niet alleen is er aandacht voor oude beelden, maar ook nieuwe ontwikkelingen aan het dorpsbeeld worden vastgelegd.

In de loop der jaren werd de dienstverlening verder uitgebreid door het beschikbaar stellen van beelden voor publicaties en voor het maken van Kerst- en Nieuwjaarskaarten met voorstellingen van Westzaan. Tevens worden er beeldpresentaties gegeven aan de donateurs in Dorpshuis De Kwaker. Dezelfde presentatie wordt ook gegeven in Huize Lambert Melisz.

Vanaf 2010 is de stichting er ook in geslaagd elke twee jaar een fotoboekje samen te stellen over een onderwerp dat Westzaan betreft. Deze boekjes zijn gratis voor donateurs, maar kunnen ook worden gekocht door andere belangstellenden.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/westzaanse_digitale_beeldbank.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)