Fabriek van onder meer Zaanse mayonaise te Zaandijk. Het bedrijf werd in 1929 opgericht door J. van Wijngaarden en was oorspronkelijk gevestigd aan de Halstraat en later aan de Oostzijde te Zaandam, onder de naam Zaanlandse Oliehandel. In september 1932 werd aan de Lagedijk 270/272 te Zaandijk het pand De Kanarie gekocht. Hier werd een langzame, maar gedegen groei doorgemaakt tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

De oorlogsjaren en ook de periode daarna, toen eetbare olie op de bon was, betekenden een financiële aderlating voor het bedrijf. Toch werden de activiteiten weer opgenomen en kwam de eerste nieuwbouw tot stand. Daarin werd begonnen met de fabricage van eetbare oliën en Zaanse mayonaise. Ook werd de eerste blaasmachine aangekocht voor de vervaardiging van plastic flessen voor de eetbare oliën. In 1968 werd het bedrijf overgenomen door J.J. van Wijngaarden te Wormerveer en T. van Wijngaarden te Zaandijk.

Na augustus 1972 ging het bedrijf voort onder de naam Van Wijngaardens Fabrieken bv. Verdere uitbreidingen hadden plaats in 1969, op het toen nog beschikbare terrein, in het jaar 1977 in een nieuw gebouw met kelder in de Zaan en 1982 na afbraak van de molenschuur en nieuwbouw op die plek. Het bedrijf beschikte in 1986 over vijf blaasmachines en een spuitgietmachine voor de fabricage van plastic flessen, potten en deksels ten behoeve van de eigen producten. Verder zijn er tubes- en pottenvulmachines.

De afzet is voornamelijk gericht op Nederland. De beschikbare ruimte was in 1986 geheel bezet, waardoor op korte termijn export moeilijk werd geacht. Bij Van Wijngaarden werkten in 1991 28 personen. In de extra drukke perioden mei-juni-juli en november-december worden part-time krachten aangetrokken.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/wijngaardens.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)