zaandam1

American football-vereniging in Zaandam, de enige club in de Zaanstreek in deze tak van sport. American football verkreeg dankzij televisie-uitzendingen enige populariteit in Nederland en groeide uit tot een competitie-sport met drie divisies. Zaandam Giants werd begin 1987 opgericht en speelde aanvankelijk in het Zaandamse In 't Veldpark. Al spoedig werd verhuisd naar het voormalige veld van honk- en softbalclub Odiz Frogs en in 1988 naar het terrein van de toenmalige voetbalvereniging ZFC. Zij deelden de kantine en het veld met voetbalvereniging ZTS. In het tweede jaar van zijn bestaan dwong Zaandam Giants promotie naar de eerste divisie af. De vereniging telde in 1990 ongeveer 50 leden.

In 1993 wisten de Giants de finale te bereiken door te winnen van Rotterdam Trojans. De Giants moesten het in de finale opnemen tegen het sterke Tilburg Steelers en werd gespeeld op het veld van de Zoetermeer Black Angels. De finale verliep stroef; de Giants kwamen voor half time achter te staan. Dankzij een flinke peptalk door coach Karel Struijs kwamen de Giants het derde kwart op gang. Met een eindstand van 20-26 sleepten de Giants de overwinning in de wacht als ongeslagen Nederlands Kampioen 1993.

De Giants promoveerden daarmee naar de eredivisie, goed nieuws, maar minder mooi was dat de Giants halverwege het seizoen in zwaar weer verkeerde; veel leden lieten het afweten en stopten met de sport. Zij die de motivatie nog wél opbrachten en zin hadden om te spelen moesten vaak twee wedstrijden spelen wat een zware wissel op de conditie trok. Uiteindelijk besloten De Giants met spelen te stoppen tijdens de playoffs.

Bron en meer over het roemruchte verleden van De Giants: Marco Lijesen

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zaandam1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)