Verhuurbedrijf van leesportefeuilles aan particulieren en instellingen. Het bedrijf is opgericht in 1951 door J.J. Broerse in Zaandam. Deze stopte in 1961 met zijn activiteiten en verkocht zijn zaak aan de toenmalige directeur P.M. Hooijschuur, die de firma in 1981 omzette in Zaanlandia Leesmappen bv.

Na een moeilijke beginperiode, waarin werd gewerkt vanuit een garagebox in Zaandam, kwam via een reorganisatie van het aangeboden leespakket aan de abonnees, de groei in het bedrijf. In 1967 werd het eerste bedrijfspand gebouwd, aan het Breedweer in Koog. Zes jaar later was Zaanlandia weer uit het pand gegroeid en werd de eerste fase gebouwd van de huidige vestiging aan het Breedweer. In 1976 werd dit gebouw verdubbeld.

In 1985 waren hier kantoren, de productie-afdeling, magazijnen en een overdekte garage. Het wagenpark telde dat jaar circa 25 auto's. Het verspreidingsgebied voor de leesportefeuilles bestond aanvankelijk uit de Zaanstreek, maar werd later tot geheel Noord-Holland uitgebreid. Het aanbod is in de loop der jaren van tien tijdschriften tot ruim dertig titels gegroeid, van waaruit diverse portefeuilles zijn samengesteld. De omzet bedroeg in 1991 ruim vijf miljoen gulden. Er werkten toen 40 personen bij het bedrijf.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zaanlandia3.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)