zaans_cantatekoor

Kort na de restauratie van de Zaandamse Westzijder- of Bullekerk in 1977 nam dirigent Jan Pasveer het initiatief voor de concertserie 'Bach in de Bullekerk'. Sinds dat jaar werd maandelijks op zaterdagmiddag een cantate van de Thomas-cantor uitgevoerd door het Zaans Cantatekoor en het Zaans Cantate-orkest. Zowel jonge solisten die aan het begin van hun carrière stonden als hun gerenommeerde collega's werkten mee aan de drukbezochte concerten. De formule bleef al die jaren ongewijzigd. Eerst speelde organist Cor Brandenburg één van Bach's koraalvoorspelen of variaties. Vervolgens gaf dirigent Pasveer een toelichting op de daarna uit te voeren cantate.

De cantateconcerten waren gratis toegankelijk hoewel een financiële bijdrage meer dan op prijs werd gesteld. Behalve de cantates van Bach werden ook diens passionen, motetten en de Hohe Messe in de Bullekerk tot klinken gebracht. Zo groeide in de Zaanstreek een traditie van toegankelijke concerten door een ensemble dat niet gesubsidieerd werd.

In 1988 werkte het Zaans Cantatekoor mee aan de derde acte van de opera 'Montag aus Licht' van de hedendaagse componist Karlheinz Stockhausen. De première vond plaats in de Scala te Milaan en verdere uitvoeringen daarvan in Lissabon, Frankfurt, Keulen, Parijs, Metz en Freiburg.

Daarnaast werd jaarlijks de maandagavond voor Kerst 'A festival of Lessons and Carols' verzorgd. In 1990 werd een CD uitgebracht met daarop een selectie van het Carol-repertoire. In juni 1997 verscheen een tweede CD van het koor: 'Bach in de Bullekerk'. Het koor maakte verschillende tournees naar Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Portugal, Bulgarije en het voormalige Joegoslavië. Op het Internationaal Koorfestival te Nis in 1990 werd het koor onderscheiden met de prijs voor de beste uitvoering van repertoire uit de 20e eeuw. In 1988 ontvingen koor en dirigent de Cultuurprijs van de gemeente Zaanstad.

Op zaterdag 29 juni 2002 was het laatste optreden van het Zaans Cantatekoor o.l.v. Jan Pasveer. Met de uitvoering van Bach's Hohe Messe nam dit koor afscheid van haar publiek. Aan 25 jaar Bach in de Bullekerk was een einde gekomen.

Zie ook Muziekplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMuziek

Toonkunst, voortbrengselen der toonkunst. Muziek is de kunstvorm die berust op het ordenen van klanken. Er bestaan verschillende muziekvormen naast elkaar.

Over het muziekleven in het verleden van de Zaanstreek is niet erg veel bekend. Ongetwijfeld zal hier en daar, voornamelijk in de huizen van de gegoede burgerij, met meer of minder succes gemusiceerd zijn. Favoriete instrumenten waren de piano en de viool, instrumenten die voor de armere burgers te duur waren. Zij bespeelden het mond…
2 1 2

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zaans_cantatekoor.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)