zaanse_politieke_vereniging_rosa

ROSA-verkiezingsaffiche 2014 ontworpen door Frenk van Heeswijk

De Zaanse politieke vereniging ROSA werd in maart 1995 opgericht door een groep jonge mensen die actief waren in onder meer de milieu-, vredes-, mensenrechten- en kraakbeweging. Een groot aantal van de initiatiefnemers was eerder lid van de Pacifistisch-Socialistische Partij, maar voelde zich niet thuis in GroenLinks waar de PSP enkele jaren eerder in was opgegaan. Begonnen als een buitenparlementaire groepering die zich profileerde met veelal ludieke acties die tot doel hadden de Zaanstreek aantrekkelijker te maken, groeide ROSA uit tot een politieke partij die deelnam aan gemeenteraads- en Provinciale Statenverkiezingen.

In 1998 behaalde ROSA een eerste zetel in de gemeenteraad van Zaanstad. Die werd ingenomen door de in Wormerveer woonachtige lijsttrekker Ruud Pauw. In 2002 kwam daar een zetel bij en belandde ook Erik Schaap in de raad. Na een stabilisatie in 2006 en 2010, toen Natasja Groothuismink de plaats innam van Erik Schaap, werd in 2014 opnieuw zetelwinst behaald. Aad Verburg werd ROSA's derde raadslid.

Hoewel een linkse en tot de oppositie behorende partij, slaagde ROSA er als gevolg van een weinig dogmatische houding en soms verrassende initiatieven in om jarenlang de meeste moties en amendementen van alle partijen in de gemeenteraad gehonoreerd te krijgen. De partij profileerde zich met name op het gebied van natuur en milieu, monumenten en maatschappelijke voorzieningen.

  • zaanse_politieke_vereniging_rosa.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/04/06 01:25
  • door zaanlander