zaanse_schilderskring

Vereniging Zaanse Schilderskring, opgericht op 4 oktober 1937, is de plaats waar zowel ervaren als beginnend schilders, elkaar ontmoeten, inspireren en begeleiden. De vijftig leden tellende vereniging maakt sinds 1 oktober 2017 gebruik van het overblijflokaal van voorheen mavo Groen van Prinsterer aan de Vlielandstraat te Zaandam dat deel uit maakt van bedrijfsverzamelgebouw De Groene Bark.

Onder de naam 'Kunst na Kennis' stak de Zaanse Schilderskring met een tiental leden in 1937 van wal. In 1938 stelde de kring schilderijen ten toon in het gymnastieklokaal van de lagere school te Zaandijk.

In 1939 gevolgd door tentoonstellingen in Westzaan en in de bovenzaal van sociëteit Ons Genoegen te Krommenie. Doelstelling was meer aandacht te wekken voor de schilderskunst. Daarnaast bood de Zaanse Schilderskring de mogelijkheid om in verenigingsverband het schildersamateurisme te stimuleren en leden in staat te stellen, schilderstukjes te vervaardigen, zoals men op de tentoonstelling kon bewonderen.

De heer P. van Leeuwen, die de tentoonstelling officieel opende, constateerde met grote voldoening dat er een belangrijke vooruitgang viel waar te nemen sinds de eerste tentoonstelling, die te Westzaan gehouden werd. Daar was de inzending copie-werk te overheersend. In Krommenie waren veel meer zelfstudies te bezichtigen.

De vereniging beschikte over een eigen clubgebouw aan het Guispad 59 te Zaandijk, waar iedere dinsdagavond gemaakte schetsen uitgewerkt werden en waarin dagelijks gewerkt kon worden.

Oktober 1939 volgde een kleine overzichtstentoonstelling in het eigen onderkomen aan het Guispad. Er werd geen oud werk geëxposeerd, doch uitsluitend nieuwe stukken. Mede hierdoor kreeg de tentoonstelling meer aantrekkelijkheid. De voorzitter deelde mede, dat het niet in de bedoeling lag de werken op deze expositie te verkopen, doch uitsluitend om de donateurs en verdere belangstellenden de vooruitgang van de leden te tonen en het doel van de vereniging verder in de Zaanstreek uit te dragen.

In het oorlogsjaar 1940 vestigde de vereniging haar atelier in één der bijgebouwen van molen De Oranjeboom aan de Nauernaschevaart te Westzaan. De molen, die vele jaren met slechts twee wieken heeft gemalen, werd eerder aangekocht door de N.V. Molenaar's Meelfabrieken en was sedertdien buiten werking gesteld.

In de week van 22—29 december 1946, de week waarin vele Mechelaars de gasten zullen zijn van de gastvrije Zaankanters als tegenprestatie voor de daverende ontvangst van de Zaankanters in Mechelen, organiseert de Zaanse Schilderskring in samenwerking met de Zaanse Kunstkring een schilderijen-tentoonstelling in de naar men hoopt verbouwde Meufa.

Na de oorlog leed de vereniging een zwervend bestaan. Men bevolkte verscheidene locaties waaronder de zolder van de Stationsstraatschool in Zaandam, een boerderij op het Stuurmanspad, een pand aan het Kattegat, een kelder aan de Zuiddijk, een ruimte aan het Krimp, bij de leden thuis en de voormalige politiepost aan de Leeghwaterstraat in Koog aan de Zaan.

Bekende kunstenaars die de Zaanse Schilderskring voortbracht zijn Klaas Boodplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBood, Klaas

Oudkarspel, 27 augustus 1922 - Westzaan, 22 februari 2018

Klaas Bood, boerenzoon van een tuinder, werd geboren in Oud-Karspel in Noord Holland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in de Zaanstreek. Al op de lagere school tekende hij veel en wilde hij graag kunstschilder worden. Van een gedegen opleiding hiervoor op bijvoorbeeld de Academie kon helaas geen sprake zijn. Bood moest al op jonge leeftijd aan het werk om financieel te kunnen bijdragen om het gezin te onderh…
, Pieter Grootplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGroot, Pieter

Zaandam 23 november 1924 - Westzaan 25 maart 2013

Pieter Groot, beeldend kunstenaar te Westzaan, grafisch vormgever en keramist. Pieter Groot was docent aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Hij volgde een grafische opleiding en ontwikkelde zich tot een belangrijke boekverzorger. Deze door weinigen beoefende discipline houdt zich bezig met de schikking van tekst en beeld zodat een verantwoord, kwalitatief hoogwaardig boek ontstaat. Behalve als grafisch vormgever ontwikkelde Groo…
, Aart Roosplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigRoos, Adriaan (Aart)

Zaandam 28 augustus 1919 – Purmerend 15 november 2009

Beeldend kunstenaar, schilder, tekenaar en graficus (litho's). Aart Roos was leerling van de Rijksacademie te Amsterdam, woonde en werkte in Zaandam en Edam. Hij werkt expressionistisch en vaak monumentaal, in grote afmetingen, bijvoorbeeld muurschilderingen. Voorts voerde hij opdrachten uit voor tegelmozaïeken, betongevels, grafitti`s en glasramen.
, Selma Timmermanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTimmerman, Selma

Wijdewormer 17 maart 1951

Beeldend kunstenaar, schilderijen en grafiek. Selma Timmerman kreeg een opleiding vrije grafiek en schilderen aan de Gerrit Rietveldacademie te Amsterdam. Zij drong door tot de eindronde van de Prix de Rome en kreeg in 1979, tezamen met drie andere grafici, de
en Jaap Stellaartplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigStellaart, Jaap

Zaandijk, 7 december 1920 - Zaandam, 16 januari 1992

Jacob (Jaap) Stellaart, beeldend kunstenaar, werkte in Zaandam aan het Haaldersbroek, voornamelijk olieverfschilderijen. Jaap Stellaart werkte al jong in een eigenzinnige abstracte schilderstijl die wel eens werd vergeleken met die van de toenmalige Cobragroep. Hij sloot zich niet bij deze groep aan, maar ging steeds als eenling zijn eigen weg, waarbij hij in beperkte kring bewondering oogstte. Op 16 februari 1990 ontving …
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zaanse_schilderskring.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 19:21
  • (Externe bewerking)