Autobedrijf in Zaandam. Het bedrijf werd opgericht door W.C. Zanen en J. Mey, die op 4 december 1945 garage Arriba aan de Smidslaan in Zaandijk overnamen.

Deze garage was eigendom van C. van der Woude, die daarvóór eigenaar was geweest van cacaofabriek Arriba aan de Lagedijk in Zaandijk. Nadat deze cacaofabriek failliet was gegaan, begon Van der Woude een garagebedrijf, aanvankelijk onder de naam 'Eerste Zaansche School voor Autorijden'. Omdat Mey en Zanen geen vestigingsvergunning hadden, bleven zij onder de naam 'Garage Arriba' doorwerken tot in 1947.

Toen werd opgericht de vof 'Automobielbedrijf Mey en Zanen'. Het bedrijf had toen twee monteurs en twee leerling-monteurs en verkreeg voor Zaanstreek/Waterland het dealerschap voor Renault. In 1949 werd van fa. J. de Boer een pand aan de Lagedijk in Zaandijk gehuurd. Dit pand deed aanvankelijk alleen dienst als autostalling, maar toen enige jaren later meer ruimte ontstond door een aanbouw aan de achterzijde kon de ruimte in gebruik worden genomen voor serviceverlening. Het pand aan de Smidslaan werd in 1953 gesloopt en vervangen door een nieuwe garage.

Het aantal werknemers was in die tijd toegenomen tot 10 personen. In 1961 werden de oude stalhouderij met woonhuis en achteraanbouw gesloopt. Op deze plek verrees een nieuwe garage annex showroom als hoofdvestiging van het bedrijf. Aan de Guisweg werd in 1965 een pand gebouwd waarin een autowasautomaat werd geplaatst. Van de gemeente Zaandam werd in 1965 7000 vierkante meter grond in het Peldersveld aangekocht, waar in 1969-1970 een garage werd gebouwd. De vof was toen al omgezet in een bv. In 1975 trad J. Mey uit. Het bedrijf werd onder de naam Autobedrijf Zanen bv voortgezet.

Medio 1991 werd het tankstation vernieuwd en werd de benzine niet langer maatschappijgebonden, maar als vrije pomp verkocht. Bij het bedrijf waren in 1991 22 personen in dienst. In 1995 werd Zanen overgenomen door Garagebedrijf Frank Mol vof.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zanen1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)