zuiderveer

Voormalig overzetveer tussen de buurtschap Bartelsluis in Wormer en het zuidelijk deel van het Zuideinde in Wormerveer ter hoogte van 't Wolfrakplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWolfrak, ‘t

Oude naam voor het deel van de Zaan, tussen het Zuideinde te Wormerveer en de buurtschap Bartelsluis, waar de Zaan zich vanaf het (Zaandijker) Wijd versmalt. Wellicht dat door deze versmalling een verraderlijke windval ontstond. waaraan het water zijn naam dankt. Het Wolfrak werd soms het Moordenaarsrak genoemd.
.

Het Zuiderveer was één van de twee veren, die de gemeente (of Banne) Wormer in de vaart hield. Toestemming tot het instellen van het veer werd gegeven in oktober 1638 door de Staten van Holland. Oorspronkelijk was het alleen een voetveer, later ook een wagenveer voor het verkeer met bestemming Purmerend. Het Zuiderveer was een initiatief van de Burgemeester van Wormer. Hij kocht daarvoor in 1638 een stukje grond nabij de plek waar nu het pand de Adelaar staat. Dit voetveer pendelde tussen het Zaandijkerwegje en de Enge Wormerringdijk bij de Bartelsluis. Het veer heeft circa 250 jaar dienst gedaan.

Ook kwam er op initiatief van Wormerveer vanaf Zuideinde 27, bij het St. Pieterspad, een ijzeren, door de familie Duijts geëxploiteerde, schouw in de vaart naar de overkant. Beide projecten hielden officieel op te bestaan nadat in 1889 de Zaanbrugplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanbrug

Brug over de Zaan tussen Wormer en Wormerveer, aanvankelijk ook wel de Wormerbrug genoemd. De Zaanbrug is één van de oudste bruggen over de Zaan. De bouw van de Zaanbrug, in de jaren 1888-1889, tot stand gekomen op initiatief van de Wormerveerse ondernemers, was omstreden. Zij wilden maar wat graag een brug en hadden daar veel voor over. Immers, hun fabrieken stonden allemaal in Wormer, langs de Zaan.
gereed was gekomen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zuiderveer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2023/08/16 15:03
  • door frans_hoving