zuiderveer

Voormalig overzetveer tussen de buurtschap Bartelsluis in Wormer en het zuidelijk deel van het Zuideinde in Wormerveer ter hoogte van 't Wolfrak.

Het Zuiderveer was één van de twee veren, die de gemeente (of Banne) Wormer in de vaart hield. Toestemming tot het instellen van het veer werd gegeven in oktober 1638 door de Staten van Holland. Oorspronkelijk was het alleen een voetveer, later ook een wagenveer voor het verkeer met bestemming Purmerend. Het Zuiderveer was een initiatief van de Burgemeester van Wormer. Hij kocht daarvoor in 1638 een stukje grond nabij de plek waar nu het pand de Adelaar staat. Dit voetveer pendelde tussen het Zaandijkerwegje en de Enge Wormerringdijk bij de Bartelsluis. Het veer heeft circa 250 jaar dienst gedaan.

Ook kwam er op initiatief van Wormerveer vanaf Zuideinde 27, bij het St. Pieterspad, een ijzeren, door de familie Duijts geëxploiteerde, schouw in de vaart naar de overkant. Beide projecten hielden op te bestaan nadat in 1889 de Zaanbrug gereed was gekomen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zuiderveer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)