zwertbroek

Zaandam, 23 augustus 1893 - Amsterdam, 20 oktober 1977

Gerrit Jan (Ger) Zwertbroek, journalist, één van de oprichters van de VARA. Zwertbroek werd geboren in Zaandam, maar bracht zijn jeugd in Haarlem door. In 1925 richtte hij, samen met Levinus van Looi, een Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs, de VARA op. Tussen 1925 en 1934 was hij programmaleider van de nieuwe omroep.

In 1934 vertrok hij met Vereniging van Vrienden van de Sovjet-Unie VVSU, naar Rusland als VVSU-delegatie. Na terugkeer sprak hij op VVSU-bijeenkomsten en was tevens voorzitter van de afdeling VVSU. In 1937 was hij hoofdbestuurslid van de Synth.Orde; in 1938 sprak hij herhaaldelijk op bijeenkomsten van de Internationale Vereniging I.V. Bellamy, en was als journalist werkzaam voor het periodiek 'Stad en Land'.

De vijf minuten stilte na de executie van de vermeende, inmiddels gerehabiliteerde Rijksdag-brandstichter Marinus van der Lubbe en andere zaken, werden hem niet in dank afgenomen en betekenden het einde van zijn carrière. Na enige tijd voeling te hebben gehad met de CPNplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigCPN

Communistische Partij van Nederland, in 1909 onder de naam Sociaal-Democratische Partij (SDP) opgericht als afsplitsing van de SDAP en ging in 1990 op in GroenLinks. Zie communisme in de Zaanstreek.
, keerde hij zich tot het fascisme. Voor zijn rol tijdens de oorlog, onder meer propaganda-praatjes op de radio, werd hij tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld. Na zijn vrijlating voorkwam een krankzinnigheidsverklaring, dat hij wegens antisemitisme vervolgd werd. Zijn laatste dagen verliepen in een verzorgingshuis aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Hij overleed op 20 oktober 1977.

Meer over Ger Zwertbroek op BWSA

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zwertbroek.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)