d'Acht Staten, later genoemd Acht Staten, verpleeg- en verzorgingshuis te Wormerveer, onderdeel van zorgorganisatie Evean. Acht Staten ligt in Wormerveer, middenin een woonwijk, vlakbij het NS-station en het Wilhelminapark. Acht Staten biedt langdurige verzorging aan ouderen. Ook is er ruimte voor ouderen die tijdelijk zorg nodig hebben. Aan Acht Staten grenzen zorgwoningen die via woningcorporatie Parteon worden verhuurd.

Dagelijks zijn er activiteiten voor bewoners en ouderen uit de buurt als muziekuitvoeringen, filmmiddagen, uitjes en computerlessen. Ook kunnen bewoners schilderen, biljarten of naar yoga. In Acht Staten zijn een restaurant, bibliotheek, winkel, kapsalon, pedicure/manicure en schoonheidsspecialist aanwezig.

Bewoners krijgen zorg van het team helpenden, verzorgenden en verpleegkundigen. Op verwijzing kunnen bewoners terecht bij de fysiotherapeut, de ergotherapeut, de geestelijk verzorger, de psycholoog en psychomotorisch therapeut. Bij verpleeghuiszorg is de specialist ouderengeneeskunde verantwoordelijk voor de medische zorg van bewoners. Zo nodig is er specialistische zorg aanwezig, bijvoorbeeld bij reuma, diabetes, COPD/astma of kanker.

In het gebouw bevindt zich een aan de gemeente Zaanstad geschonken collectie kunstwerken van de schilder Cornelis Koningplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKoning, Cornelis

Zaandijk, 10 juli 1893 - Amsterdam, 1 december 1951 Cornelis Koning, zelfportret. Cornelis Koning, beeldend kunstenaar, schilder, tekenaar en etser, ook beeldhouwer. Cornelis Koning werd, na schilderlessen door Frederik Engel, opgeleid aan de Rijksschool voor kunstnijverheid en de Rijksacademie in Amsterdam en was leerling van onder meer
(1893-1951).

zie: Bejaardenzorgplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBejaardenzorg

Welzijnszorg specifiek toegespitst op bejaarden; verschoven van particulieren en/of kerkelijke instanties naar de overheid. Bejaardenzorg als aparte welzijnszorg ontstond voor het eerst duidelijk na de Tweede Wereldoorlog. In de 19e eeuw en daarvoor maakte de bejaardenzorg deel uit van de algemene armenzorg (zie:

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/acht.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 19:37
  • (Externe bewerking)