Cabra del Campo, Spanje, 1939

Enric Adserà Riba in 2013. Foto: Museu de la Vida Rural, Flickr. Copyright Creative Commons

Enric Adserà Riba, geboren in 1939 in het Spaanse Catalonië, groeide op in een land dat herstelde van een burgeroorlog. Hij ontving les van Josep Busquets, beeldhouwer uit Barcelona. Daarna bezocht hij de Escuela de Bellas Artes te Barcelona. Hij was daarna lid van Centro Artístico Sant Lluc en Cúpula del Coliseum in Barcelona tot 1960.

In 1960 maakte Enric Adserà Riba zijn eerste reis naar Nederland waar hij eerst lessen volgt aan de Hendrik de Keyzerschool waarna hij een jaar in Melilla verbleef. In 1962 vestigde hij zich definitief in Zaandam waar vanuit hij aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam studeerde. Vanaf 1962 in Zaandam woonachtig en werkend als beeldend kunstenaar gespecialiseerd in grafisch werk, tekeningen, schilderijen, beelden en objecten.

Hij kreeg bekendheid door zijn deelname aan de tentoonstellingen 'Grafiek Nu' in het Singer Museum in Laren (1986, 1988, 1990). In zijn grafisch werk overheersten voorheen de bruine tinten. Later zijn de etsen vooral vrolijk oranje in sterk contrast met helder paars. Zijn de panelen en objecten samengesteld uit gevonden voorwerpen, het grafisch werk laat er een afdruk van zien. Al experimenterend heeft de kunstenaar zijn eigen technieken ontwikkeld. Gevonden voorwerpen gebruikte hij vaak als drukvorm. In de serie 'Jute' speelt een gedeukte, deels gevouwen nummerplaat de hoofdrol.

Om spullen te repareren in een tijd waar geld en goederen niet voorhanden waren, maakte men gebruik van allerlei schijnbaar waardeloze materialen. De herinnering aan opgelapte deuren, met papier beplakte ramen en vervallen muren loopt als een rode draad door het werk van Adserà Riba.

Gefascineerd door de mogelijkheid om afgedankte voorwerpen een tweede jeugd te geven bouwt Adserà Riba er wandpanelen en objecten mee. Hoewel de onderdelen in hun oude hoedanigheid herkenbaar blijven, verliezen ze hun eigenlijke betekenis. Eénmaal door zijn handen gegaan, wordt een oud deurkozijn deel van een nieuwe werkelijkheid. In uitgebalanceerde composities schotelt hij een mysterieuze wereld voor.

Een nieuwe inspiratiebron vormden oude Hollandse windmolens die in zijn woonplaats Zaandam ooit een vooraanstaande rol speelden. Sporen van het ambachtelijk gemaakte houten binnenwerk van de molens zijn terug te vinden in 'Twee katrollen' en 'Eén katrol'. Met behoud van natuurlijke karakteristieken van zijn materiaal en extra kleuraccent, roept de kunstenaar een mystieke sfeer op. Gebruik van bruine teer in paneel 'Doos 225' leidt tot een verweerde, ingetogen indruk.

De vier objecten ademen dezelfde melancholieke sfeer uit. Oude gereedschappen als een riek en een zeis lijken vergroeid met delen van olievaten. Gekleurd door glanzend roestbruin lijken ze relikwieën uit lang vervlogen tijden. Er blijft steeds een stukje alledaagse werkelijkheid herkenbaar, maar daarachter ligt een nieuwe, intrigerende wereld verborgen.

Vanad 2004 waren panelen van hem te zien op het luxe cruiseschip de Queen Mary 2 1)

 • Leerling van Josep Busquets, beeldhouwer uit Barcelona, 1952-1954
 • Opleiding aan de Escuela de Bellas Artes, Barcelona, 1954-1958
 • Eerste reis naar Nederland, 1960
 • Lessen aan de Hendrick de Keyzerschool Amsterdam, 1960-1961
 • Verblijf in Melilla, Noord-Afrika, 1961-1962
 • Definitief naar Nederland, 1962
 • Opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, 1963-1968
 • Lessen aan de Amsterdamse Grafische School, 1964-1965

Literatuur

 • Enric Adserà Riba 20 jaar in Nederland, 1960-1980, werkoverzicht, Zaandam 1980

Zie Schilderkunstplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSchilderkunst

Tak van kunstbeoefening, zowel beroepsmatig als amateuristisch bedreven, zie: Beeldende kunst. Bekende, uit de Zaanstreek afkomstige, schilders waren in vroeger eeuwen Jacob Cornelisz van Oostzanen (1470-1533) en Pieter Jansz Saenredam (1597-1665). In de 19e en 20e eeuw heeft een groot aantal kunstschilders in onze streek gewerkt.


1)
“Panelen Adserà Riba op luxe cruiseschip”, Dagblad Zaanstreek, 8 april 2003
 • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/adsera.txt
 • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
 • (Externe bewerking)