Albert Keijzer Zaandam
Internationaal transportbedrijf gevestigd in Zaandam. Oorspronkelijk als bodedienst in 1920 opgericht door Albert Keijzer (1902-1972), die in de eerste tijd gebruik maakte van een hondenkar. Later stapte hij over op paard-en-wagen en in 1926 werd de eerste auto, een T-Ford, aangeschaft.
De bodedienst werd na verloop van tijd overvleugeld door transport ten behoeve van de houtindustrie. Keijzer wordt na de Tweede Wereldoorlog als huisvervoerder van Bruynzeel deuren, keukens en kasten afhankelijk van de omzet die bij Bruynzeel wordt gerealiseerd. Na de komst van de eerste tankwagen, die overigens anderhalf jaar op zijn eerste lading stond te wachten, ging het snel, het tankvervoer werd steeds meer uitgebreid. Keijzer mocht voor Crok & Laan gaan rijden en ontstaat een probleem: er moet geïnvesteerd worden in tankwagens maar de levertijden zijn erg lang. Een probleem dat wordt opgelost door contante betaling van de trailer.
Albert Keijzer Transport biedt de mogelijkheid tank- en IBC containers te verwarmen tot 80 graden of op te stomen tot hogere temperaturen.
In dezelfde tijd komt het vervoer van droge bulk langzaam op. Keijzer ontwikkelt samen met Technisch Bureau Van der Molen een bulkwagen, waarmee vrachten suiker voor de CSM worden vervoerd. Na een aarzelend begin heeft het bulkvervoer zich bij Keijzer ontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Een fors aantal auto’s van Keijzer vervoert dedicated voor de Suikerunie, helemaal in de huisstijl van deze belangrijke afnemer.
In 1972, twee jaar na het 50-jarig bestaan van de onderneming, komt oprichter Albert Keijzer te overlijden en komt de leiding van het bedrijf in handen van zijn zoon Ko Keijzer.
Albert Keijzer specialiseerde zich in het vervoer van en naar fabrikanten binnen Europa. Het wagenpark bestond in 2015 uit 140 trucks en 250 trailers. Deze laatste categorie onderverdeeld in huifopleggers voor het vervoer van karton, bulkopleggers voor het vervoer van droge stoffen zoals suiker, meel, kunstmest en granulaten, tankopleggers voor vervoer van diverse vloeistoffen zoals glucose, cacaoboter, vet, olie enz., en tankopleggers met ADR-keuring - gevaarlijke stoffen - voor het vervoer van diverse chemicaliën die in de loop der jaren steeds meer over de weg worden vervoerd. Albert Keijzer zorgt voor een strikt gescheiden transportlijn voor het vervoer van chemische stoffen. Een tak die in de loop der jaren sterk is gegroeid, maar ook weer in omvang is afgenomen doordat productie van bepaalde chemicaliën naar het buitenland is overgeheveld.
Albert Keijzer biedt meerdere op- en overslagdiensten. Naast palletopslag beschikt de transporteur over loodsen die HCCP goedgekeurd zijn voor de opslag van levensmiddelen. Er zijn diverse op- en overslaglocaties in de Zaanstreek en bij de grensovergang Hazeldonk.
De juridische vorm veranderde van eenmanszaak, via VOF en NV tot BV. De bedrijfsfinanciering geschiedt uit eigen middelen. Jaarlijks wordt in nieuwe wagens geïnvesteerd. Het bedrijf bezit een reinigingsinstallatie ten behoeve van het eigen wagenpark en dat van derden.
- circa 110 DAF trucks en 35 Mercedes trucks,
- 66 geïsoleerde tankopleggers met 1,3 of 4 compartimenten;
- 69 tankopleggers voorzien van een sanitaire, verwarmde rvs productpomp;
- 15 geïsoleerde tankwagens voor vervoer van vloeibare ADR stoffen;
- 72 silo-opleggers voor het vervoer van droge, losgestorte bulkproducten;
- 38 schuifzeilopleggers voor volumevervoer;
- 15 zelflossende bonenwagens met een transportband in de vloer;
- 10 kiepchassis voor containervervoer.
De circa 130 chauffeurs worden vanuit de thuisbasis in Zaandam ondersteund door zo’n 15 kantoormedewerkers, zeven monteurs en zes medewerkers van de tankreiniging.
Lees ook in het kader van 75 jaar Albert Keijzer B.V.: Van hondekar tot King of the Road door Cees van Dalsumplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDalsem van, Cees
Wijdewormer Cees van Dalsem (1933-2012) schreef ooit voor Elsevier, FEM en de verdwenen dagbladtitels De Zaanlander, De Typhoon en Nieuwe Noordhollandse Courant. Het Wijde Wormer Journaal waar hij als hoofdredacteur mee was vergroeid vormde z’n grote passie. Van Dalsem schreef voor talloze tijdschriften, onder andere in Met Stoom van de Vereeniging Zaans Industrieel Erfgoed. Cees van Dalsem nam voor zichzelf geen genoegen met een ’minder goed stukje’ en eiste dat ook van beroep….