Dit is een oude revisie van het document!


Ondernemer en politicus te Koog. W.F. Allan was in de jaren 1935 tot en met 1944 burgemeester van Koog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam hij het standpunt in dat hij zo lang mogelijk op zijn post moest blijven, om de schade voor de Koger bevol king zo gering mogelijk te houden. Hierdoor moest hij echter wel het plaatselijk directeurschap van de Winterhulp accepteren. Allan kwam in 1923 voor de Vrijzinnig Democratische Bondplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVrijzinnig Democratische Bond

In 1901 opgerichte landelijke politieke partij, voortzetting van de eerder (1888) ontstane Radicale Bond, waarin zich - ook in de Zaanstreek meer vooruitstrevende liberalen hadden georganiseerd. De vrijzinnig democraten waren weliswaar een liberale overtuiging toegedaan, maar konden zich niet verenigen met de invloed van de conservatieve vleugel in de toenmalige Liberale Unie. Met hun sociale opstelling stonden zij dicht bij de sociaaldemocraten, die zij echter bes…
Democratische Bond in de gemeenteraad. ln 1931 werd hij wethouder, vier jaar later burgemeester. Zijn directeurschap bij Zaans Veem bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaans Veem bv

Veem-factorsbedrijf in Zaandam.

De historie van het Zaans Veem gaat terug tot omstreeks 1820. Jac. Jz. de Boer was toen gaandehouder van pelmolen De Boerenjonker in het Oostzijderveld in Zaandam. Hij stierf in 1825, terwijl zijn bedrijf door de watersnood onbereikbaar was en stil lag. Hij dreef zijn zaken met zijn zoons Jan Jbz. (1796-1860) en Hendrik Jbz (1800-1863). De laatste zette in 1830 de firma voort onder eigen naam: firma H. de Boer Jbz., commissie-handelaar en korenfact…
Veem gaf hij toen op. Allan was voorts lange tijd kerkvoogd van de Nederlands Hervormde kerk te Koog, alsmede voorzitter van de plaatselijke Nutsspaarbank.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/allan1.1444584206.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:23
  • (Externe bewerking)