az

Het oude logo van AZ '67

In 1967 opgericht als beroepsvoetbalclub AZ'67, een afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, uitkomend in de eerste divisie van de competitie betaald voetbal (1991). De toevoeging '67 is sinds 1986 uit de naam verdwenen. Hoewel AZ gevestigd is in Alkmaar en daar ook de thuiswedstrijden speelt, is de club ontstaan uit een samenvoeging van de eerder aan het betaald voetbal deelnemende verenigingen Alkmaar '54 en FC Zaanstreek.

De laatste speelde te Koog en was feitelijk een voortzetting van de afdeling betaald voetbal van KFC. Bij AZ, dat enkele jaren grote successen boekte en in 1981 landskampioen betaald voetbal werd, is van meet af aan veel organisatorische en omvangrijke financiƫle steun verleend door de broers Cees en Klaas Molenaar van het Zaanse bedrijf Wastora bv.

Het logo van AZ

Zoals eerder tussen juli 1976 en juni 1982 hoort de club sinds seizoen 2004/2005 opnieuw bij de sub-top van Nederland. Sinds 1998 speelt de tweevoudig landskampioen onafgebroken in de Eredivisie.

De thuishaven van de AZ Jeugdopleiding is sinds 2015 het AFAS trainingscomplex op sportpark de Kalverhoek in de Wijdewormer, waar de jeugdteams trainen en hun thuiswedstrijden afwerken.

Op de speciaal daarvoor samengestelde site AZ Historie maakt u uitgebreid kennis met het wel en wee rond AZ vanaf de oprichting tot heden.

Zie ook Wikipedia voor een uitgebreide samenvatting.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/az.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/08 13:27
  • door jan