az

Het oude logo van AZ '67

In 1967 opgericht als beroepsvoetbalclub AZ'67, een afkorting voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, uitkomend in de eerste divisie van de competitie betaald voetbal (1991). De toevoeging '67 is sinds 1986 uit de naam verdwenen. Hoewel AZ gevestigd is in Alkmaar en daar ook de thuiswedstrijden speelt, is de club ontstaan uit een samenvoeging van de eerder aan het betaald voetbal deelnemende verenigingen Alkmaar '54 en FC Zaanstreek.

De laatste speelde te Koog en was feitelijk een voortzetting van de afdeling betaald voetbal van KFC. Bij AZ, dat enkele jaren grote successen boekte en in 1981 landskampioen betaald voetbal werd, is van meet af aan veel organisatorische en omvangrijke financiële steun verleend door de broers Ceesplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMolenaar, Cees

Koog aan de Zaan, 16 juni 1928 - Houston VS, 23 juli 1979

Ondernemer, die samen met zijn broer Klaas Molenaar (1921-1996) in 1948 de groothandel in elektrische artikelen Electro Zaan oprichtte. Dit bedrijfje, aan de Jan de Wittstraat in Koog aan de Zaan, had enkele jaren veel succes met de verkoop van onder meer de goedkope Bico-wasmachines, die werden vervaardigd door de loodgieter Birkhof in Utrecht. De broers Molenaar verkochten, met een winstmarge van slechts enkele guldens…
en Klaas Molenaarplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMolenaar, Klaas

Westzaan, 3 oktober 1921 - Heiloo, 3 oktober 1996

Ondernemer en voetballer Klaas Molenaar begon direct na de lagere school vis te verkopen voor zijn vader, die van zijn beroep binnenvisser was. Daarna werkte hij op een scheepswerf en als jeugdige agentvertegenwoordiger. In de Tweede Wereldoorlog baggerde hij kolen uit de Zaan, die hij als brandstof verkocht.
van het Zaanse bedrijf Wastora bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWastora bv

Grootwinkelbedrijf in beeld-, geluids- en elektrische huishoudelijke apparatuur, met vestigingen in Zaandam, Alkmaar, Den Helder. Haarlem en Beverwijk. Het bedrijf kwam voort uit de op 1 juli 1948 door de broers Klaas en Cees Molenaar opgerichte groothandel in elektrische artikelen Electrozaan. Deze was eerst gevestigd te Zaandijk, later te Koog en te Amsterdam. In 1953 namen de Molenaars de radiowinkel van P. Heij aan de Westzijde 51 over en vestigden daar Wastora (WASmachines, STOf…
.

Het logo van AZ

Zoals eerder tussen juli 1976 en juni 1982 hoort de club sinds seizoen 2004/2005 opnieuw bij de sub-top van Nederland. Sinds 1998 speelt de tweevoudig landskampioen onafgebroken in de Eredivisie.

De thuishaven van de AZ Jeugdopleiding is sinds 2015 het AFAS trainingscomplex op sportpark de Kalverhoek in de Wijdewormer, waar de jeugdteams trainen en hun thuiswedstrijden afwerken.

Op de speciaal daarvoor samengestelde site AZ Historie maakt u uitgebreid kennis met het wel en wee rond AZ vanaf de oprichting tot heden.

Zie ook Wikipedia voor een uitgebreide samenvatting.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/az.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/08 13:27
  • door jan