Koog aan de Zaan, 16 juni 1928 - Houston VS, 23 juli 1979

Ondernemer, die samen met zijn broer Klaas Molenaar (1921-1996) in 1948 de groothandel in elektrische artikelen Electro Zaan oprichtte. Dit bedrijfje, aan de Jan de Wittstraat in Koog aan de Zaan, had enkele jaren veel succes met de verkoop van onder meer de goedkope Bico-wasmachines, die werden vervaardigd door de loodgieter Birkhof in Utrecht. De broers Molenaar verkochten, met een winstmarge van slechts enkele guldens, ongeveer twee miljoen van deze machines.

In dezelfde tijd durfden zij het aan om in Italië een order te plaatsen voor 100.000 koelkasten, die zij dankzij een warme zomer in zeer korte tijd wisten te verkopen. Zij breidden hun zaken uit met een detailhandel onder de naam Wastora bv, een samenvoeging van, afgekort, wasmachines, stofzuigers en radio's. Hun eerste winkel, aan de Westzijde in Zaandam, kwam overigens in hun bezit doordat de eigenaar zijn hoge rekening niet anders kon voldoen. Wastora groeide uit tot een belangrijke en omvangrijke detailhandel met verscheidene nevenvestigingen. De gebroeders Molenaar werkten enige tijd samen met Simon de Wit en stichtten bijvoorbeeld ook de Makro, een bedrijf dat tegen groothandelsprijzen aan de consumenten levert.

Cees Molenaar was ook een getalenteerde voetballer, die als amateur en semi-prof in KFC en FC Zaanstreek speelde. Met zijn broer Klaas trad hij op als financier/sponsor van deze clubs en van AZ '67 in Alkmaar, als combinatie voortgekomen uit de beroepsvoetbalclubs Alkmaar en Zaanstreek. Het kampioenschap in de eredivisie dat AZ in 1981 behaalde heeft Cees Molenaar niet kunnen meebeleven.

Het vrije volk wijdde op 27 augustus 1977 een pagina groot interview aan de gebroeders Cees en Klaas Molenaar.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/molenaar1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)