b.c._nieuwenhuijs_restauratiebedrijf

Restaurator Bart Nieuwenhuijs (1979) verzamelde in zijn jeugd antieke objecten van Zaanse molens en huizen en was actief bij de modelbouwclub van het Pinkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPink, het

Oliemolen te Koog, in eigendom van Vereniging de Zaansche Molen. De windbrief werd gegeven in oktober 1620. Hij werd gebouwd als wipmolen; in 1751 werd deze vervangen door een achtkante bovenkruier. Oorspronkelijk had deze een met hout beklede kap, deze werd vervangen door rietbedekking nadat de molen in maart 1876 door storm zwaar was beschadigd. In november 1903 werd de molen opnieuw door storm beschadigd.
in Koog aan de Zaan. Daarmee ontstond passie voor molens, Zaanse houtbouw en ambachtswerk. Na zijn LTS timmer-opleiding bekwaamde hij zich via het leerlingstelsel van SPB, en werkte bij het Zaans restauratiebedrijf De Zeug aan interieurs van Zaanse houtbouw. Na een gespecialiseerde opleiding voor restauratie-timmerman en een avondopleiding uitvoerder startte de Zaankanter zijn B.C. Nieuwenhuijs Restauratiebedrijf op.

Door zo veel mogelijk 17e en 18e eeuwse Zaanse panden en molens te restaureren of te herbouwen poogt de ondernemer vaklieden aan de slag te houden zodat ambachten niet verloren gaan. Daarnaast bied hij leerwerkplaatsen voor jongeren aan om zich te ontwikkelen tot ambachtslieden. Nieuwenhuijs is actief vrijwilliger binnen diverse historische verenigingen en werkzaam als vrijwillig molenaar bij molen Het Prinsenhof te Westzaan.

Bij restauraties wordt er naar gestreefd zo veel mogelijk historisch materiaal te behouden waardoor een ruime voorraad aan historische bouwmateriaal voorhanden is. Voorafgaand aan restauraties van Zaanse molens en panden vindt een grondige analyse plaats waarbij foto’s en tekeningen uit archieven grondig worden bestudeerd. Bovendien is een regelmatig contact met de opdrachtgever van groot belang. De daaropvolgende gesplitste en overzichtelijke begroting wordt zelden overschreden

Nieuwenhuijs kiest voor kleinschaligheid, heeft goede controle over de kwaliteit en werkt zelf mee. Al ruim tien jaar staat een vaste kern van gespecialiseerde vakmensen met dezelfde bevlogenheid en passie klaar voor puur ambachtswerk. Het bedrijf bevindt zich dan ook in het topsegment van de houtbouw.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/b.c._nieuwenhuijs_restauratiebedrijf.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/03/14 23:55
  • door zaanlander