badminton

Sport, in de Zaanstreek vanaf 1967 in verenigingsverband beoefend. Badminton werd door Engelse leger-officieren ontdekt in Brits-Indië. In 1873 werd de sport voor het eerst in Europa gespeeld op een tuinfeest in Badminton. Er wordt aan deelgenomen door twee spelers of door twee teams van twee spelers, die met lichte rackets een shuttle ('pluimbal') over een ruim 1,50 meter hoog net slaan. Gescoord wordt als de shuttle op de vloer van de speelhelft van de tegenpartij wordt geslagen, of als de tegenpartij de shuttle buiten de speellijnen of in het net slaat.

In Nederland werd de sport voor het eerst gespeeld in Schiedam begin jaren twintig van de vorige eeuw. Als wedstrijdsport kon badminton pas opgang maken na de bouw van de sporthallen. Aangezien de shuttle zeer gevoelig is voor wind, leent de sport zich minder goed voor beoefening buiten.

Shuttle

De eerste Zaanse vereniging (De Shuttle, Wormer) werd opgericht in 1967, op verzoek van het bestuur van de kort daarvoor geopende gemeentelijke sporthal. Begin 1989 kwam De Shuttle uit in de derde klasse van de landelijke competitie, als hoogst spelende Zaanse vereniging. Mogelijk mede door het succes van De Shuttle (het aantal banen in de sporthal werd al snel uitgebreid van vier tot negen) ontstonden spoedig meer Zaanse verenigingen.

In Zaandam werden opgericht: ODS (Ontspanning Door Sport) en TOP (Tot Ons Plezier, ontstaan uit de bedrijfsvereniging van Pieter Schoenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPieter Schoen

Verfbedrijf te Zaandam, later omgedoopt tot Sigmacoatings, sinds 2008 onderdeel van PPG.

De familienaam Schoen kwam rond 1600 al op verschillende plaatsen voor en stamde vermoedelijk zelfs uit de 13e of 14e eeuw. In januari 1725 kreeg
); ook de gymnastiekvereniging K en V (Kracht en Vlugheid) begon met een badmintonafdeling. In 1973 fuseerden TOP en K en V tot BC Zaanstad (Badminton Club Zaanstad).

In 1968 werd in Krommenie een badmintonafdeling opgericht door de gymnastiekvereniging Lycurgus Hygiëa, die in 1971 als Swish zelfstandig verder ging. In Koog werd een badmintonafdeling van een sportschool omgezet in de zelfstandige vereniging De Misser.In hetzelfde dorp ontstond de vereniging Mavis. In Oostzaan tenslotte ontstond Badminton Vereniging Oostzaan 183. De hiervoor genoemde verenigingen zijn alle aangesloten bij de Nederlandse Badminton Bond, komen uit in de bondscompetitie en hebben gezamenlijk iets minder dan 1500 1eden.

Het totaal aantal Zaankanters die badminton in wedstrijdverband beoefenen, is niet aan te geven. Een aantal spelers (naar schatting maximaal 500) is niet aangesloten bij de bond. Zij spelen bijvoorbeeld bij badmintonafdelingen van QSC (voetbalvereniging in Wormerveer), Aktief (volleybalvereniging in Assendelft), VVZ (voetbalvereniging in Zaandam) of de Recreatieve Badmintonvereniging Westzaanen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/badminton.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)