Amsterdam, 26 augustus 1914 - Zaandam, 10 december 1984

Gerardus Maria George (Gerrit) Bakker, gemeente-architect van Zaandam, stedebouwkundige, Gerrit Bakker kwam in 1950 in dienst van de gemeente Zaandam als technisch ambtenaar. Kort nadien werd hij benoemd tot gemeente-architect, in 1957 tot stedenbouwkundige. Als zodanig is hij ook zeer kort, tot zijn pensionering, oktober 1974, in functie geweest bij Zaanstad. Door zijn inbreng bij de vormgeving van oostelijk Zaandam en als ontwerper van verschillende gebouwen heeft Bakker een bijdrage geleverd aan de meer stedelijke ontwikkeling. Door hem ontworpen gebouwen zijn onder meer:

 • De Albert Schweitzerschool, Wibautstraat Zaandam
 • Mavo Groen van Prinsterer/De Bark, Provincialeweg 302, 1506 Zaandam
 • De Speeldoosplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSpeeldoos, de

  Schouwburg-concertzaal aan de Vincent van Goghweg in Zaandam, met ongeveer 700 zitplaatsen, opende haar deuren op 2 januari 1970 na een bouwperiode van drie jaar. De officiële opening geschiedde door mr. F.J. Kranenburg, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, door het mechaniek van een speeldoos in werking te stellen. Er was muziek van het Radio Promenade Orkest o.l.v. Jan Schaap.
  , Vincent van Goghweg 42, 1506 JD Zaandam
 • De Wilhelminaschoolplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWilhelminaschool Zaandam

  WERK IN UITVOERING De Wilhelminaschool was een school die gevestigd is in Zaandam. De school werd opgericht in ? en sloot in 1983. De school stond bekend als vernieuwingsschool. Op initiatief van de toenmalige gemeentelijk inspectrice van het onderwijs (1956-1972) mej. Bets E.G. Bos, eerder hoofd van de Wilhelminaschool, in navolging van haar voorganger, C.J. Rol (1947-1956) en met steun van de wethouder van Onderwijs van Zaandam en latere burgemeester van Wormerveer
  , Kepplerstraat, Zaandam
 • De Juliana van Stolbergschool, Nicolaes Maesstraat 2, Zaandam
 • Zaanlands Lyceumplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanlands Lyceum

  Openbare scholengemeenschap in Zaandam, sinds 1963 gevestigd aan de Vincent van Goghweg.

  In het Zaanlands Lyceum werden een Havo-, een Atheneum- en een Gymnasiumafdeling samengebracht. Het Lyceum kwam in 1920 tot stand door omzetting van de in 1866 opgerichte HBS. In 1963 werd de Handelsdagschool toegevoegd.
  , Vincent van Goghweg 42, Zaandam

Bij een in 1988 gehouden enquête beoordeelde een meerderheid dit laatste gebouw als het mooiste van Zaanstad.

Het houten koopmanshuis Het Jagershuis afkomstig van het Zaandamse Jagerspad werd begin jaren zestig gedemonteerd na eerste uitvoerig te zijn opgemeten, getekend en gefotografeerd. Onder Bakker's leiding werd het opgebouwd en gerestaureerd op de Zaanse Schans. Het uit 1623 daterende Jagershuis bevindt zich nu aan het Zeilenmakerspad 2.

Externe link:

 • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bakker_gerardus.txt
 • Laatst gewijzigd: 2020/09/21 09:18
 • door jan