Dit is een oude revisie van het document!


Wormerveer, 12 september 1919 - Aussenkommando Fallersleben, 2 april 1945

Antoon Beernink was als fabrieksarbeider werkzaam bij de Koninklijke Cacao- en Chocoladefabrieken NV Erve H. de Jong in Wormerveer. Nadat de Anti-Revolutionaire Partij, waarin hij actief was, in juni 1941 door de bezetter was opgeheven, bleef hij AR-drukwerk in Noord-Holland verspreiden. Teneinde uitzending naar Duitsland te voorkomen, nam hij ontslag en wijdde hij zich verder geheel aan het verzet.

Sedert 1942 verleende Antoon hulp aan onderduikers; vanaf 1943 vormde hij met Henk Toby de LO-leiding in Wormerveer. Vanuit een schuilplaats, een door conciërge D. Dirkmaat ontdekte, bij de bouw weggetimmerde, ruimte in een schoolgebouw: het stookhok, verzorgde hij de centrale LO-administratie en de regelmatige vernieuwing bij plaatselijke diensten van distributiekaarten voor onderduikers in de hele kop van Noord-Holland. Alles, wat maar even met het verzetswerk te maken had, heeft met het stookhok kennis gemaakt. De bevolkingsregisters van Krommenie en Assendelft werden er ondergebracht, radio's, uniformen, wapenen, morfinespuiten, zend— en telexapparaten, lagen keurig opgestapeld, tezamen met de buit, afkomstig van kraakjes en Joods bezit. Alle soorten van papieren lagen netjes gesorteerd in de sorteerkast, als op een echt distributiekantoor. Jaap Boot is nog genoodzaakt geweest om met zijn vrouw een gedeelte van de wittebroodsweken daar door te brengen. Zonder het te weten hebben de Duitsers, die gedurende enkele weken de school hadden bezet, zelf de wacht betrokken bij dit centrum van illegaliteit.

Ook bracht Antoon mensen, die hij ontving in lunchroom Huis te Zaanen, naar onderduikadressen en zorgde hij voor persoonsbewijzen en honderden bonkaarten.

Actief betrokken was hij bij het namaken van stempels en het drukken van valse inlegvellen. Hij verspreidde de illegale bladen Vrij Nederland en Trouw en bracht koffers vol illegale lectuur door het land. Op 19 oktober 1943 werd hij tijdens de provinciale Beurs-vergadering van de LO in Hoorn door de Sipo gearresteerd. Na gevangenschap te hebben ondergaan in Amsterdam, Vught en KL Neuengamme, overleed hij op 2 april 1945 in het Aussenkommando Fallersleben.

Bron: o.a. Eerebegraafplaats Bloemendaal

Zie: Tweede Wereldoorlog Wereldoorlog 3.. 4.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/beernink.1498455701.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:40
  • (Externe bewerking)