bets

De firma P. & K. Bets, beurt- en binnenvaartbedrijf te Zaandijk, ontstond toen vader Bets in 1848 overleed en zijn zonen met de oude schuit Hendrika van 18 ton de kost voor het gezin moesten verdienen. Later kocht men voor 900 gulden in Beverwijk een schuit die 10 last lijnzaad kon vervoeren, gevolgd door een oude Friese tjalk. Van firma de Wed. Standlander en Middelhoven werd een schip van 44 ton overgenomen.

De eerste ijzeren nieuwbouw, de Dankbaarheid, liep van de werf Boot in Alphen aan de Rijn. De scheepswerf Fa. Wed. K. Brouwer in Zaandam bouwde de eerste dekschuit. Het bedrijf werd voortgezet door verschillende generaties Bets.

Rond 1876 kwam R. Bets Pz. op 10-jarige leeftijd in dienst bij zijn vader, de firma P. & K. Bets te Zaandam. Op 30 maart 1898 vertrok hij naar Zaandijk en trad in de zaak van C.J. Leguit, welke expeditiefirma werd overgenomen en onder eigen naam werd voortgezet. Hij kocht ook de ijzeren dekschuit Eben Haëzer en de houten dekschuit De Hoop 2. In 1920 werd de firmanaam R. Bets Pzn. gewijzigd in firma Bets & Zonen.

Vanaf 1900 exploiteerde de firma Bets het in 1689 geopende beurtveer van Zaandijk op Amsterdam. In 1905 werd het eerste scheepje met een verbrandingsmotor in gebruik genomen.

Twintig jaar later beschreef een lid van de volgende generatie Bets het verleden van de binnenvaart op de Zaan. Hij meldde dat in de negentiende eeuw de meeste vrachtschepen op de Zaan een laadvermogen hadden van zo'n 50 ton. Langendijker scheepjes van zo'n 20 ton maakten in grote getale gebruik van de Zaan. De eerste vrachtstoomboot op de Zaan was van het beurtveer van Wormerveer op Amsterdam. In 1863 bracht de firma Nijgh de stomer Nijverheid in de vaart. Later kwam C. Bon met het stoomschip Olievos dat ook werd ingezet als ijsbreker. Bron: Zaans Erfgoed

Op 22 april 1962 ging de onderneming over op Reijer Bets Willemszoon, wonende aan de Prins Hendrikkade 5 te Zaandam.

Met ingang van 1 maart 1966 is de onderneming overgedragen aan de Amsterdamse Schuitenverhuurderij N.V. De Ruijterkade, Steiger 6 te Amsterdam.

zie ook: Beurtvaartplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBeurtvaart binnenvaart

Het vervoer te water is duizenden jaren afhankelijk geweest van óf menselijke of dierlijke spierkracht óf van de wind als krachtbron. Het kon alleen plaats hebben met geroeide of gezeilde vaartuigen, dan wel met voortgeboomde of met een jaaglijn getrokken scheepjes. Zeker in de waterrijke Zaanstreek waren de bewoners vrijwel geheel op het vervoer te water aangewezen, hetzelfde gold voor de aan- en afvoer van de bedrijven, die dan ook aan vaarwater waren gesitueerd. De Zaa…
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bets.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)