binsbergen

Zaandam, 12 januari 1908 - Zaandam, 25 september 1945

Nol Binsbergen, fotograafplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFotografie

(v. Gr. Phootos = licht, graphoo = schrijven). Het met behulp van licht en andere vormen van straling vervaardigen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen.

Het volgende overzicht betreft met name die fotografie, die de stedelijke en natuurlijke landschappen van de Zaanstreek als onderwerp heeft, daarna volgt een korte aanduiding van de fotografie als kunstvorm.
en cineast, met name actief als vogelfotograaf en -beschrijver. Na een kennismaking met Jan P. Strijbos, een bekend vogelfotograaf uit Haarlem, besloot Binsbergen in het begin van de jaren '30 zich geheel aan de vogelfotografie en de natuurstudie te wijden. Dat was in een tijd dat de technische hulpmiddelen voor fotografen nog beperkt waren. Telelenzen bestonden niet, de fotograaf moest de vogels dus zeer dicht naderen. In 1933 trad Nol Binsbergen als vogelfotograaf voor het eerst nadrukkelijk op de voorgrond. Met zijn kunstzinnige manier van fotograferen oogstte hij veel succes.

Bijvoorbeeld de bekende dr. Jac. P. Thijsse was gecharmeerd van zijn fotografie, later zou hij over hem schrijven: ,,Nol Binsbergen is een eenvoudige Zaanse jongen met een kunstenaarsziel, die de natuur al menig geheim afhandig heeft gemaakt, geheimen waarvan in de dikke, geleerde boeken niet wordt gesproken.“ Binsbergen begon naast het fotograferen spoedig ook over vogels te schrijven. In 1935 verscheen het eerste boek, Trekvogels, van zijn hand, daarna volgden Vogels van weide en rietland (1937), en Uit Nêerlands Vogelleven. (1941).

Met Dirk Mooy schreef hij een vogeldetermineerboek; Zien is Kennen (1937), een zakdetermineerboek van alle in Nederland voorkomende vogels, korte beschrijving van kenmerken, verblijf en levenswijze, naar de nieuwste bronnen en eigen waarnemingen dat met tekeningen van Rein Stuurman werd geïllustreerd. Voorts maakte hij de film Texel (1942).

Als laatste werkstuk voor zijn dood voltooide hij de film De geheimen van het Waterland, een film die landelijk bekendheid en erkenning verwierf. Een belangrijk deel van de opnamen maakte hij in het Oostzijderveld, het veld waar hij het grootste deel van zijn leven doorbracht. Daarmee geldt deze film tegenwoordig ook als historisch document, nu het Oostzijderveldplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigOostzijderveld

Historische aanduiding van al het land tussen Oostzaandam, de Oostzijde, 't Kalf, de Wijde Wormer, het dorp Oostzaan en het IJ. De Zaandamse wijken Plan Kalf, Kogerveld, Hoornseveld, Peldersveld en Poelenburg, maar ook de oudere wijken ten oosten van de Zaan liggen in het Oostzijderveld. Het veld is in de 14e eeuw ontstaan door ontginning van het eerdere hoogveenpakket, dat vervolgens erodeerde en inklonk. De toen gegraven sloten zijn grotendeels nog in het landschap terug te vin…
grotendeels volgebouwd is.

Lees ook het artikel in natuurtijdschriften: Vogelbeschermingswacht Zaanstreek 40 jaar.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/binsbergen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/04/20 07:18
  • door zaanlander