Blanken, Jan
Zwammerdam 27 februari 1896 - Wormerveer 30 juli 1983
Het echtpaar Jan Blanken en Alice Blanken-Blendofsky, wonend op Blok 62 Krommenie, kreeg tijdens de bezetting van Nederland te maken met meerdere dilemma’s. Jan Blanken was namens de SDAP wethouder in Krommenie. Op 8 mei 1941 werd burgemeester Jan Kalffplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKalff, Jan
Haarlem 11 september 1901 – Amersfoort 15 maart 1974
Van 1938-1942 en van 1945-1947 burgemeester van Krommenie en verzetsstrijder. Zoon van waterstaatsminister ir. Jacob Adriaan Kalff (1869-1935) en Johanna Elisabeth Hillegonda Adriana Wichers Hoeth (1872-1959). Na zijn middelbare schoolopleiding koos hij voor een functie in de handel, maar schakelde over naar de gemeentelijke overheid als volontair bij de gemeente-secretarie van Overschie. Kalff nam in 1938 te taak van burgemeeste… gearresteerd, omdat hij zich Duitsvijandig zou hebben geuit. Hij verdween maandenlang in de gevangenis van Scheveningen en werd na zijn vrijlating verbannen uit Krommenie. Per 15 januari 1942 kreeg Kalff ontslag als burgemeester van Krommenie.
In de tussentijd werd Kalffs werk waargenomen door Jan Blanken en een collega-wethouder. Op 5 maart 1942 gaf Blanken in zijn nieuwe functie zeven joodse namen uit Krommenie door aan de Zentralstelle für jüdische Auswanderung. Hij deed dat in opdracht van de Commissaris van de Provincie. Tussen de evacuatiekandidaten stond niet de naam van zijn eigen echtgenote. Opvallend is overigens ook dat Jan Blanken bij een tweede overzicht, bestemd voor de politie, zes van de zeven namen wegliet. Omdat het hier gemengd gehuwden betrof, zijn ze inderdaad, althans buiten Zaandam, voorlopig vrijgesteld van 'evacuatie'. Maar op de politielijsten die de andere Zaanse (loco-)burgemeesters afgaven, staan de gemengd gehuwden wel.
Dienstmeisje
Alice was een dochter van Antoni Blendofsky en een onbekende vader. Haar ongehuwde joodse moeder had afstand van haar gedaan, waarna Alice opgroeide in een pleeggezin niet ver van haar geboortehuis. Toen ze een jaar of zes was, is ze nog wel eens door haar moeder aangesproken bij de deur van haar pleegouders, maar verder was er geen contact tussen moeder en dochter. Rond 1920 kwam Alice via Amsterdam naar Zaandam, als een van de vele Duitse dienstmeisjes die in die tijd werk vonden in Nederland. Op 17 september 1927 trouwde ze in Krommenie met Jan Blanken…..
Lees verder op de site van Joods Monument Zaanstreek.
Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog
De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van. Wereldoorlog 3.