Wormerveer, 7 januari 1897 - 's Gravenhage, 1 november 1979

Cees Bolding zelfportret, 1916.

Beeldend kunstenaar, woonde en werkte in Wormerveer, Urk, Amsterdam, Den Haag en Scheveningen. Cees Bolding werd opgeleid aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Academie voor Beeldende Kunst onder de prof's van der Waay en Jurres, beide te Amsterdam. Naast vele olieverfschilderijen vervaardigde hij tekeningen, etsen, litho's, houtsneden, aquarellen, stadsgezichten, portretten, marines, havengezichten en landschappen.

Grote bekendheid kreeg hij door zijn schilderijen van de werkende mens; zo bestaat er bijvoorbeeld grote belangstelling voor zijn studies van Scheveningse nettenboetsters. Bolding werd een veelzijdig begaafd kunstenaar genoemd. Zijn artistieke kracht school vooral in de eerlijke, onopgesmukte weergave van de gewone dingen in het dagelijks leven.

Hij is ettelijke malen onderscheiden, kreeg drie jaar koninklijke subsidie, de J.C. Gosschalkprijs, drie maal de Willink van Collenprijs en de zilveren medaille van de Prix de Rome. Hij gaf les aan het Rijksinstituut te Amsterdam en was adjunct-directeur van de Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag.

Bolding exposeerde in Wenen, Venetië, Brussel, Toronto, Edinburg en Glasgow. Werken van hem zijn aanwezig in het Gemeente Museum Den Haag, het Rijks-Prentenkabinet in Amsterdam, het Van Abbe-Museum in Eindhoven en het Museum te Schiedam.

Tot zijn vele leerlingen behoorden de Zaankanters Reinier Stuurmanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigStuurman, Reinier

Zaandam, 6 december 1900 - Laren, 12 september 1984

Reinier Stuurman, beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, tekenaar en houtgraveur. Rein Stuurman kreeg lessen van Cees Bolding en Willem Jansen en bekwaamde zich verder aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst en aan de Hendrick de Keijserschool te Amsterdam. Hij begon als illustrator van kinderboeken, maar kreeg later grote bekendheid door zijn nauwkeurige afbeeldingen van vogels.
en Gerrit Woudtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWoudt, Gerrit Nicolaas

Zaandijk, 20 juli 1911 - Koog, 13 september 1983

Beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, tekenaar en etser. Gerrit Woudt, zoon van Jan Woudt, was leerling van Ko Koeman, Cees Bolding, Wilm Wouters en Huib Luns.

Hij woonde en werkte in Zaandijk, Loosdrecht, Londen en Koog en maakte studiereizen naar Italië, Frankrijk, België en Zuid-Engeland. Hij kreeg driemaal een koninklijke subsidie. Zijn werk bestaat vooral uit olieverfschilderijen, voorts uit vele tekening…
. In zijn geboortestreek bevindt zich nog tamelijk veel van zijn werk in particulier bezit; de gemeente Zaanstad bezit een vijftal van zijn werken.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bolding.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)