stuurman

Zaandam, 6 december 1900 - Laren, 12 september 1984

Reinier Stuurman, beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, tekenaar en houtgraveur. Rein Stuurman kreeg lessen van Cees Boldingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBolding, Cornelis (Cees)

Wormerveer, 7 januari 1897 - 's Gravenhage, 1 november 1979 Cees Bolding zelfportret, 1916. Beeldend kunstenaar, woonde en werkte in Wormerveer, Urk, Amsterdam, Den Haag en Scheveningen. Cees Bolding werd opgeleid aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid en de Academie voor Beeldende Kunst onder de prof's van der Waay en Jurres, beide te Amsterdam. Naast vele olieverfschilderijen vervaardigde hij tekeningen, etsen, litho's, houtsneden, aquarellen, stadsgezichten, portr…
en Willem Jansenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigJansen, Chris

Sloten, 16 augustus 1918 - Westzaan, 17 juli 1961 Chris Jansen 1918-1961 Christiaan Jan (Chris) Jansen, beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist en etser, zoon van Willem Jansen. Chris Jansen, autodidact, werd ook door zijn vader in Westzaan opgeleid. Naast olieverf, aquarelleerde en tekende hij veel. Daarbij heeft hij zowel stillevens gemaakt als topografische beelden uit de Zaanstreek.
en bekwaamde zich verder aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst en aan de Hendrick de Keijserschool te Amsterdam. Hij begon als illustrator van kinderboeken, maar kreeg later grote bekendheid door zijn nauwkeurige afbeeldingen van vogels.

In 1937 bracht hij samen met Dirk Mooij en Nol Binsbergenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBinsbergen, Nol

Zaandam, 12 januari 1908 - Zaandam, 25 september 1945

Nol Binsbergen, fotograaf en cineast, met name actief als vogelfotograaf en -beschrijver. Na een kennismaking met Jan P. Strijbos, een bekend vogelfotograaf uit Haarlem, besloot Binsbergen in het begin van de jaren '30 zich geheel aan de vogelfotografie en de natuurstudie te wijden. Dat was in een tijd dat de technische hulpmiddelen voor fotografen nog beperkt waren. Telelenzen bestonden niet, de fotograaf moest de vogels d…
het boekje 'Zien is Kennen' uit, eigenlijk de eerste echte Nederlandse vogel-determineergids, voorzien van 369 uiterst gedetailleerde aquarellen van Stuurman's hand.

Na de oorlog begon voor hem het grote werk. Zijn afbeeldingen in de boeken van Jac. P. Thijsse 'Het vogelboekje', 'Introductions to Nature', het 'Vogelleven' van Ko Zweeres en de plaatjesalbums 'Eendenvolk', 'Roofvogels' en 'Steltlopers' met tekst van A.B. Wigman maakten hem tot de meest geliefde vogeltekenaar van ons land.

In 1953, 1968 en 1983 richtte de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek een tentoonstelling van zijn werken in, waarvan met name de laatste, gehouden in het Molenmuseum te Koog, landelijk aandacht kreeg. Rein Stuurman woonde en werkte in Koog, Zaandam, Eemnes en Laren NH.

Vanuit zijn nalatenschap verwierf de gemeente Zaanstad 73 prenten, waaronder 67 aquarellen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/stuurman.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/04/20 06:40
  • (Externe bewerking)