bovenkruier

Molentype. Wordt gekenmerkt door de draaibare kap. In tegenstelling tot de standerdmolenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigStanderdmolen

Type windmolen, in Nederland het oudste type, dat mogelijk al vanaf de 12e eeuw als korenmolen in bedrijf is geweest. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de `open` en de gesloten' standerdmolen (ook: standaardmolen); gesloten standerdmolens hebben voor zover bekend niet in de Zaanstreek gestaan.
, de wipmolen en de paltrokplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPaltrok

Molentype, alleen toegepast voor de houtzagerij. De paltrokken, waarvan er meer dan 200 in de Zaanstreek zijn geweest, kenmerken zich door een aan drie zijden open werkvloer, de zaaggrond, een geteerd, dus donker uiterlijk en het feit dat bij het kruien de gehele molenmassa over een rolring wordt rondgedraaid; de paltrok is hierdoor een onderkruier in tegenstelling tot de
, wordt bij de bovenkruier niet de gehele molenromp op de wind gedraaid, maar uitsluitend de kap waaraan het wiekenkruis is bevestigd. Hierdoor is een zwaarder geconstrueerde en ruimere molenromp mogelijk, eventueel met vast daarmee verbonden pakhuizen.

Juist voor de industriemolens in de Zaanstreek was de bovenkruier het meest aangewezen type. De aanduiding is gebruikt als naam voor een buurthuis te Zaandam (Drielse Wetering, wijk Kalf).

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bovenkruier.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)