standerdmolen

Type windmolen, in Nederland het oudste type, dat mogelijk al vanaf de 12e eeuw als korenmolen in bedrijf is geweest. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de `open` en de gesloten' standerdmolen (ook: standaardmolen); gesloten standerdmolens hebben voor zover bekend niet in de Zaanstreek gestaan.

De eerste meelmolens in de Zaanstreek (15e eeuw) waren alle open standerdmolens. Het rechthoekige, vrij logge, lichaam van deze molens. stond geplaatst op een standaard, die ongeveer tot halverwege in het lichaam reikte. De molen draaide op deze standaard, met behulp van een '“staart' aan de achterzijde, waarna hij met touwen werd verankerd. Binnen de standerdmolens was weinig ruimte; aan- en afvoer van de produkten vroegen steeds de aandacht.

De latere korenmolens in de Zaanstreek waren bovenkruiersplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBovenkruier

Molentype. Wordt gekenmerkt door de draaibare kap. In tegenstelling tot de standerdmolen, de wipmolen en de paltrok, wordt bij de bovenkruier niet de gehele molenromp op de wind gedraaid, maar uitsluitend de kap waaraan het wiekenkruis is bevestigd. Hierdoor is een zwaarder geconstrueerde en ruimere molenromp mogelijk, eventueel met vast daarmee verbonden pakhuizen.
.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/standerdmolen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)