Bruynzeel, Cornelis (Kees)
(1900-1980)
Oudste zoon van de stichter en directeurplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBruynzeel, Cornelis
(1875- 1955)
Fabrikant, grondlegger van de Bruynzeel-fabrieken.
Reeds op 22-jarige leeftijd richtte C. Bruynzeel, telg uit een geslacht van timmerlieden, een eigen bedrijf op: de Stoomtimmerfabriek De Arend te Rotterdam. Met zijn twee zoons, Kees en Willem, maakte hij direct na de Eerste Wereldoorlog al plannen om een gespecialiseerde deurenfabriek te stichten. Nadat het Rotterdamse bedrijf in 1919 door brand was verwoest richtten vader en zoons Bruynzeel de nv Holl… van verschillende Bruynzeel-fabrieken in binnen- en buitenland. zie: Bruynzeel-bedrijven.plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBruynzeel-bedrijven.
Complex van houtverwerkende bedrijven dat producten vervaardigt voor de bouwerij. Voortgekomen uit Rotterdams bedrijf. Eerste vestiging in Zaandam in 1921 aan de Nieuwe Zeehaven. Uitgegroeid tot concern onder Holdingmaatschappij Bruynzeel bv met fabrieken op verschillende plaatsen in Nederland en voorts in Indonesië, Suriname, Zuid-Afrika, Brazilië, Duitsland en Frankrijk..
Behalve door zijn ondernemerschap heeft Kees Bruynzeel grote bekendheid verworven als zeezeiler. Hij nam in 1936 met de 'Zeearend' als eerste Nederlander deel aan de transatlantische zeilwedstrijd Bermuda-Cuxhaven en won in '37 de Fastnet-race. Vervolgens nam hij het initiatief tot oprichting van de Noordzeeclub, een vereniging van zeewedstrijdzeilers, waarvan hij voorzitter en later erelid was. Zeilprestaties leverde hij ook met de 'Zeeslang' en vooral, op 73-jarige leeftijd en zelfs nadat hij enkele malen door een hartinfarct was getroffen, met de 'Stormy': uit een veld van 60 deelnemende jachten won hij hiermee de drie weken durende race Kaapstad-Rio de Janeiro.
Cornelis Bruynzeel woonde in verband met aldaar door hem opgerichte bedrijven een groot deel van zijn leven in Zuid-Afrika.