Cacao-afvalmalerij
Molennijverheidplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMolenindustrie
Productieve technische bedrijvigheid, uitgevoerd met molens. De Zaanstreek wordt met recht het oudste industriegebied ter wereld genoemd. Vanaf omstreeks 1600 ontwikkelde zich hier een opeenhoping van industriële bedrijvigheid van een tot dan ongekende veelzijdigheid en omvang. Tussen 1575 en 1875 zijn rond de Zaan ongeveer duizend molens gebouwd. Nu, zo'n honderd jaar later, zijn daarvan, naast een drietal polder-watermolens, slechts een dertiental industrie windmolens over. ontstaan en uitgeoefend aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw in niet meer rendabele oliemolens. De molens waarin cacao-afval werd gemalen stonden ook wel bekend als poeiermolens, poeieren is stampen. De grondstof voor de molens was cacao-afval, dat werd verkregen van fabrieken in binnen- en buitenland. Van dit afval werden koeken geslagen, waarbij nog veel cacaoboter kon worden uitgeperst. Dit product vond zijn weg terug naar de cacao-industrie. Uit het schroot werd ook theobromine, het alkaloid van cacao, gewonnen voor de geneesmiddelenindustrie.
De cacao-afvalmolens werkten in de tijd dat de Zaanse industrieën reeds voor het merendeel op stoomkracht waren overgestapt. De molens konden niet langer concurreren met de fabrieken en werden voor lage prijzen in veiling gebracht. Dikwijls werden ze gekocht door de pettenbazenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPettenbazen
Aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw moleneigenaars die waren voortgekomen uit het molenpersoneel.
Vooral de pelmolens waren sinds de jaren '70 van de 19e eeuw vervangen door stoomrijst- en gortfabrieken. De eigenaars van deze bedrijven deden hun molens aan de kant. De meeste vielen in handen van slopers, een aantal kwam echter in bezit van de meesterknechts, die hun beroep trouw wilden blijven. Door hun patroon werden zij in staat gesteld op billijke voorwaar…. In totaal maalden 33 Zaanse molens cacao-afval 22 te Zaandam-Oost, vier te Zaandijk, drie te Koog, drie te Westzaan en een te Zaandam-West.