(Assendelft, 21 juli 1953 – 6 augustus 2020)

Ger Copper, artiestennaam voor Gerrit Kopper, was een goochelaar uit in Assendelft. In 1979 was hij wereldkampioen en mocht zich driemaal Nederlands kampioen noemen. Ger Copper begon rond zijn veertiende verjaardag met goochelen en werd als vijtienjarige Nederlands junioren kampioen op het onderdeel manipulatie.

In 1973 werd hij volledig professioneel goochelaar en ontwikkelde een eigen stijl, waarin met name vuur een grote rol speelde. Hij trad op in onder andere Japan, China en New York. In 1979 werd hij wereldkampioen op het onderdeel manipulatie, met een act waarin kandelaars en brandende kaarsen een grote rol speelden. Nadien veranderde hij van stijl, en ontwikkelde hij een volledig eigen show, met daarin onder andere acts met wilde dieren. Hij ontving twee awards uit Hollywood en toerde enkele jaren door Spanje met zijn Las Vegas illusieshow vol wilde dieren.

Terug in Nederland stortte Ger zich op het fenomeen ‘Black Art' en wist deze vorm te verheffen tot kunst met internationale allure. Vele TV-optredens volgden. Hij vertoonde zijn Black Art o.a. op het Just For Laughs comedy festival in Canada, op festivals in Japan en op het Golden Dragon Magic festival in Beijing.

Daarnaast was de illusionist een gedreven leermeester voor vele goochelaars zowel in Nederland als daarbuiten en werden onder zijn auspiciën in pretparken en theaters op maat gemaakte producties verzorgd.

Hij was initiatiefnemer en docent aan de The Dutch School OF Magic (DSOM) met een team van enthousiaste collega’s. Tevens bracht hij een range van goochelproducten op de markt.

Copper was pionier op het terrein van ‘Table Magic’ waarin hij met onnavolgbare vingervlugheid, verbazingwekkende toeren uithaalde vlak onder de neus van de toeschouwer. Ger trad vele malen op voor leden van het koninklijk huis. In 2005 werd hem de Gouden Speld uitgereikt door de president van de Nederlands Magische Unie, onderdeel van de goochel wereldfederatie F.I.S.M.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/copper.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/08 15:58
  • door jan